Een influencer krijgt een forse boete voor het verkeerd plaatsen van een historische locatie!

François Piette,
17-01-2024
Een TikTok-influencer heeft een forse boete gekregen omdat hij de beroemde Angkor Wat-tempel verkeerd had geplaatst in Thailand in plaats van in Cambodja. Zou dit een oud geschil tussen de twee landen weer aanwakkeren?
angkor
Paul Szewczyk

Een TikTok-influencer gevestigd in Ho Chi Minh-Stad (Vietnam) kreeg een boete van 7,5 miljoen VND (iets minder dan 300 euro) opgelegd voor het plaatsen van een video over de Angkor Wat-tempels, gelegen in Cambodja. De video toonde een jong meisje in traditionele Thaise kledij terwijl ze door de tempel liep, vergezeld van beelden van de Thaise vlag en de Thaise koning, en een voice-over die “Hallo Thailand” zei. Zoals Audiard zei, durven sommige mensen alles, en daar herken je ze aan!

Een aanzienlijke boete

Het minste wat we kunnen zeggen is dat deze publicatie een golf van kritiek en verontwaardiging heeft veroorzaakt, vooral bij de Autoriteit voor het Behoud van het Werelderfgoed van Angkor Wat (Apsara), die oordeelde dat de video “ernstige schade toebracht aan de Cambodjaanse cultuur en het erfgoed“. De Cambodjaanse autoriteiten hebben TikTok verzocht de video te blokkeren, die sindsdien van het platform is verwijderd.

Een historisch conflict opnieuw aangewakkerd

Was de beschrijving van de video dom? Nee, eigenlijk was die niet helemaal onschuldig en dit incident heeft zelfs een oud geschil tussen Thailand en Cambodja weer doen oplaaien. Sommige Thai beschouwen de Angkor Wat-tempel namelijk als onderdeel van hun land, hoewel de internationale gemeenschap unaniem erkent dat deze locatie tot het grondgebied van Cambodja behoort. De adjunct-staatssecretaris van het Cambodjaanse ministerie van Toerisme, Prak Chandar, heeft zijn bezorgdheid geuit over het negatieve effect op het imago van het Cambodjaanse toerisme.

Sancties

Naast de boete hebben de autoriteiten in Ho Chi Minh-Stad de influencer gewaarschuwd om zich te houden aan de Vietnamese wetten bij het gebruik van internet en sociale media. Hij riskeert ook een toegangsverbod tot Cambodja voor maximaal 10 jaar.