Een ongeval op de skipiste … en geen gewaarborgd loon?

Jan Roodhooft,
04-01-2023
Bij het skiën of snowboarden heb je een ongeval waardoor je bv. iets breekt en een tijdje niet kan gaan werken. Kan je werkgever dan weigeren om je gewaarborgd loon te betalen voor de dagen dat je niet aan de slag kan gaan?
Karsten Winegeart

Gewaarborgd loon

Als je door een ziekte of ongeval arbeidsongeschikt bent en niet kan gaan werken heb je in principe wel degelijk recht op gewaarborgd loon. Dat geldt ook als je een ongeval hebt bij het sporten, ongeacht of het bv. tijdens het voetballen is dan wel bij een wintersport.  Hierbij maakt het hoegenaamd niet uit of je het ongeval had door je eigen fout dan wel dat iemand anders dat veroorzaakte.

Ongeval tijdens competitie

Een uitzondering op de voorgaande regel bestaat als er sprake was van een ongeval tijdens een sportcompetitie of exhibitie.  In dat geval hoeft je werkgever je geen gewaarborgd loon te betalen als er drie voorwaarden (tegelijk) vervuld zijn. Meer bepaald moet het ongeval zich voorgedaan hebben tijdens een wedstrijd in competitieverband of exhibitie. Bovendien moet de inrichter van de manifestatie inkomgelden gevraagd hebben. Verder moet er ook loon betaald worden voor de sportieve prestatie. Een trofee is daarbij geen loon.  Doe je aan wintersport dan zullen deze voorwaarden meestal niet vervuld zijn.

Een ‘zware fout’

Je werkgever zou ook kunnen weigeren om je een gewaarborgd loon uit te betalen als het ongeval dat je had tijdens je wintersportvakantie te wijten was aan je zware fout. Denk daarbij maar aan het geval dat je in dronken toestand buiten de piste gaat skiën en daarbij gekwetst raakt.  Onnodig te zeggen dat ook deze uitzondering zelden van toepassing zal zijn.