Een verblijf in het hart van de Ardennen!

Florence Brigode,
19-04-2023
Vorige week had ik het geluk om mijn hoofd te slapen te leggen tussen de bomen, in ‘Mon lit dans l’arbre’, en dat zonder daarvoor een fee of boskabouter te moeten worden! Samen met vrienden hadden we één van de bijzondere hutten van het domein in het hart van de Ardennen gehuurd. De man van mijn vriendin wou mijn vriend een trail-parcours laten ontdekken in Herbeumont. En we kozen voor het ideale vertrekpunt om dat te doen: ‘Tanière des Nutons’, de enige plek waar hun Border Collie mee naartoe kon.

Een groendak, natuurlijke materialen, een oude plankenvloer, lemen muren, gebouwen met een houten structuur: wat een prachtige plek. We voelden ons als de hobbits uit Lord of the Rings! Liggend op het bed op de mezzanine was de hemel van ons. En de eikentakken die bewogen op het ritme van de wind waren een goed excuus om ons onder het dekbed te verstoppen! Ik moet toegeven dat we hartelijk hebben gelachen: het geflikflooi, onze 20 jaar vriendschap, deze unieke accommodatie. En ook het houtgestookte Scandinavische bad zorgde ervoor wat we ons konden vermaken.

francois.chenot@gmail.com

De mannen gingen op pad voor hun loopuitstap, vanuit het Trailcentrum van Herbeumont. Wij vergezelden hen tot aan het startpunt, met de hond en onze wandelstokken: er zijn immers ook 2 Nordic Walking-cursussen. Aan de voet van het kasteel dat het dorp domineert, scheidden onze wegen: voor hen de pijnlijke versterking van de kuiten in het heuvelachtige landschap; voor ons de vrolijke babbels in het dal van de Semois. Alle routes zijn duidelijk bewegwijzerd: ook al praatten we aan één stuk door, we kwamen op onze bestemming aan! Na hun looptocht van 15,7 km (applaus!) kwamen we onze wederhelften terug tegen: de eerste nog springend, de tweede, op zijn knieën. Lachen!

francois.chenot@gmail.com

De volgende dag wandelden we naar het ‘Observatoire Centre Ardenne’, op amper 5 km van de boomhutten. Ik was een beetje slechtgezind: we hadden niet ingeschreven voor de privé-animatie. Een sterrenexpert alleen voor ons, dat zou leuk geweest zijn! Toch hebben we veel geleerd tijdens het ronddwalen in het planetarium. Een verrassend weekend, vol magie en avontuur!

Vind andere ongewone verblijven op

VISITWallonia.be/buitengewoon

Beleef het zelf!    

‘Mon lit dans l’Arbre’

Mon lit dans l’Arbre‘ is een domein met 7 ongewone hutten. Een boscaravan, een hut met verborgen ruimtes, een plantenhut… Een aantal verblijven hebben een Scandinavisch of Fins bad, andere bieden een 360 graden uitzicht op de natuur, terwijl een aantal hutten een bed op een net bieden… Aan jou om je eigen plezier te kiezen!

De hutten zijn geschikt voor maximaal 8 personen.

Het domein, gelegen in Luxemburg aan de rand van het dorp Martilly, biedt ook een ruimte om opleidingen, workshops of werksessies te organiseren: het ‘Atelier des Cîmes’ kan tot 40 personen ontvangen op 8 meter hoogte!

Je kan in de hut koken, maar weet dat er ook maaltijden bezorgd kunnen worden. Het ontbijt, dat wordt voor de deur geserveerd. Winkels vind je op 10 km afstand.

Mountainbikes kunnen gehuurd worden, waarna ze aan de hut worden afgeleverd. De prijzen dalen naarmate je langer blijft: een goede reden om er een langere vakantie van te maken!

De Trails

Het ‘Trailstation Ardenne-Herbeumont’ biedt 6 parcours met een gecombineerde lengte van 95 aan bewegwijzerde paden. Je kan kieze uit afstanden van 8 en 28 km. De parcours 3 en 5 die langs de Semois op lopen vallen erg in de smaak.

Op de kalender van BeTrail vind je alle traisl voor de volgende maanden in Wallonië.

Het ‘Sterrenwacht Centre Ardenne’ in Neufchâteau

Een mooie gelegenheid om je kennis over de sterrenhemel bij te scaven en te beginnen met de waarneming ervan. De activiteiten zijn leuk en het goede nieuws is dat er geen voorkennis voor nodig is.

Er worden privé-evenementen aangeboden en er ook natuurkundige activiteiten georganiseerd. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat ga je als een Sioux op zoek naar flora en fauna.

Er vinden regelmatig evenementen plaats: doe niet zoals ik en informeer er ruim van tevoren naar, zodat je niets mist en je tijdig kan inschrijven.

Maar ook:

Het middeleeuws kasteel van  Herbeumont, het meer en de stuwdam van Vierre in Suxy, het natuurreservaat van Epioux, de abdij van Orval, het kasteel van Bouillon, Chiny, Florenville, Neufchâteau… en veel wandelingen, oriëntatietochten en schattenjachten in de omgeving!

Point de vue WBT - Caroline Rase