Egypte: ontdekking van een… ‘lachende’ Romeinse sfinx!

Julie Docsterd,
18-03-2023
De Egyptische autoriteiten hebben laten weten dat ze een Romeinse sfinx met ‘lachkuiltjes’ gevonden die een Romeinse keizer moet voorstellen, en ook een grafsteen met Demotisch schrift en hiërogliefen. De ontdekking werd gedaan vlakbij de tempel van Hathor in Dendera, 500 km te zuiden van Caïro.

L

De sfinx werd gevonden in een Byzantijns bassin in een kalkstenen graftombe met twee niveaus. Egyptische archeologen die de vondst onderzochten, suggereren dat de afgebeelde Romeinse keizer Claudianoius zou kunnen zijn, hoewel dat nog bevestigd moet worden.

Deze nieuwste ontdekking volgt op een reeks andere archeologische vondsten in Egypte tijdens de afgelopen maanden, waaronder een necropolis in Saqqara bij Caïro, de Grote Piramide van Cheops, en de restanten van een Romeinse stad in Luxor. De Egyptische autoriteiten hopen dat de vondsten een boost zullen geven aan het toerisme, een sector die van levensbelang is in de Egyptische economie. Het land wil in 2028 niet minder dan 30 miljoen toeristen per jaar te verwelkomen, meer dan het dubbele van het aantal bezoekers vóór de coronapandemie.

De Egyptische archeologen die deze ontdekkingen deden, worden krijgen kritiek van een aantal specialisten omdat ze de archeologische vondsten eerder voor politieke en economische dan voor wetenschappelijke doeleinden gebruiken. Het belang van deze ontdekkingen voor de Egyptische geschiedenis en hun potentieel om buitenlandse bezoekers aan te trekken, kan echter niet worden genegeerd.