Europa: vliegtuigen hebben steeds meer vertraging!

Julie Docsterd,
24-07-2023
De Europeanen stellen vast dat hun vluchten steeds vaker vertraging hebben, en dat die vertragingen een alarmerende piek bereiken. De wachttijden lopen op: verliest Europa massaal tijd?
Jeshoots Com

Het luchtruim boven Europa lijkt een plek te worden waar de tijd stil staat. Vluchten op het continent lieten een alarmerende gemiddelde vertraging van 14,5 minuten optekenen tijdens het eerste kwartaal van het jaar. Volgens Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleider, is het op dat vlak het slechtste eerste kwartaal in een half decennium.

Vergeet niet dat in het eerste kwartaal van 2022 de gemiddelde vertraging slechts 9,5 minuten bedroeg, terwijl het aantal vluchten met 21% daalde door de impact van de coronapandemie op het internationale vliegverkeer. Helaas lijkt het Europese luchtruim in een negatieve spiraal terechtgekomen: de huidige gemiddelde vertraging is ook langer dan die van 2019, voor de uitbraak van de pandemie, die toen 13,3 minuten bedroeg.

Maar wat ligt er aan de basis van die vertragingen?

De redenen voor die vertragingen zijn divers. Zes minuten van het gemiddelde wordt toegeschreven aan indirecte oorzaken, bijvoorbeeld wanneer het vliegtuig of de bemanning vertraagd is door een eerdere vlucht. Nog eens vier minuten zijn volgens Eurocontrol direct toe te schrijven aan de luchtvaartmaatschappij.

Maar er is meer. Syndicale acties van Franse luchtverkeersleiders en operationele problemen door personeelstekorten zorgden ervoor dat verschillende Europese luchthavens ontregeld geraakten. Daarnaast is het interessant om te zien dat de gemiddelde vertraging tijdens de zomermaanden over het algemeen groter is dan die tijdens het eerste kwartaal. Dit voorspelt een onstuimige zomer voor het Europese luchtverkeer…