Betaal je extra kosten als je belt vanop je vakantiebestemming?

Jan Roodhooft,
14-04-2024
Je bent op vakantie in een land van de Europese Unie. Kan men je dan extra kosten aanrekenen voor telefonische oproepen die je doet of sms-en die je verstuurt? En wat als je vanuit België belt naar het buitenland?
call swimming pool
Christian Buehner

Roaming

Als je naar het buitenland reist en daar gebruik maakt van je smartphone dan maak je gebruik van roaming. Dat betekent dat je eigen telefoonoperator en een buitenlandse operator er samen voor zorgen dat je verbonden blijft.

Reis je naar een land van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein dan moet je voor inkomende of uitgaande gesprekken of sms-en die je verstuurt of ontvangt niet bijbetalen.  Dit geldt zowel als je op vakantie gaat als indien je om zakelijke redenen naar het buitenland gaat.

Ga je op reis naar een ander land, dan moet je wel rekening houden met toeslagen die je moet betalen voor roaming.

Er zijn uitzonderingen

Op de voorgaande regel gelden er wel enkele uitzonderingen. Zo mag je operator bij misbruik toch eventueel een toeslag aanrekenen.  Zo kan je operator ‘vragen stellen’ en eventueel een toeslag aanrekenen als je over een periode van 4 maand de meerderheid van de tijd doorbrengt in het buitenland, en meer consumeert in het buitenland dan wanneer je thuis bent. Weet dat deze toeslag ook niet onbeperkt mag zijn en er maxima gelden.

Verder kan het zijn dat als je onbeperkte data hebt in je bundel of als je een groot aantal data hebt voor een zeer lage prijs in je nationale bundel er grenzen aan die data kunnen worden gesteld bij roaming. Je operator moet je verwittigen over deze limiet.

Bellen naar het buitenland

De regel dat je niet moet betalen voor roaming geldt niet als je vanuit België belt naar een ander Europees land.  In dat geval zullen er wel duurdere tarieven van toepassing zijn dan indien je belt naar een Belgisch nummer.