De 5 koudste steden ter wereld!

Trotseer de kou in de 5 koudste steden ter wereld ❄️🥶 : leer over hun extreme weersomstandigheden, overleeftechnieken en unieke cultuur.

Als reisfanaten zijn we altijd op zoek naar unieke bestemmingen, of die nu op de tropische stranden liggen of in de dichtste jungles zijn verscholen. Maar er is een categorie van bestemmingen die ons vaak ontgaat: de koudste steden ter wereld. Bij ons dalen de temperaturen in de herfst en winter langzaam tot ze gemiddeld rond de 5 graden blijven hangen. Op dat vlak hebben wij dus geen reden tot klagen. Deze koudste steden zijn misschien wel wat te koud voor jou en zeker niet geschikt voor zonnekloppers, maar deze ijskoude locaties hebben een onmiskenbare schoonheid en veerkracht die je nergens anders zult vinden. Laten we de koudste plekken op aarde ontdekken en beginnen met onze koude reis.

1. Iakoutsk, Rusland

We beginnen onze reis in het hart van Siberië, in Jakoutsk, een stad die meer dan 300.000 inwoners telt en zich de koudste stad ter wereld mag noemen. Met temperaturen die vaak onder de -40 graden Celsius duiken in de winter, is het een plek waar zelfs de lucht die je inademt ijzig aanvoelt. Er werd trouwens niet zo heel ver van de stad een record gebroken met -69,8 graden! De koudste temperatuur die ooit op aarde gemeten werd buiten Antarctica!

Jakoutsk is ook een stad van extremen: je zou het niet verwachten, maar in de zomer kunnen de temperaturen boven de 30 graden  uitstijgen. De stad is bekend om zijn unieke architectuur, aangepast aan de ongelooflijk strenge winters, en zijn rijke culturele erfgoed van de inheemse Jakoetische volkeren.

2. Doudinka, Rusland

De tweede stop op onze route langs de ‘koudste steden ter wereld’ is Doudinka, een havenstad aan de rivier de Jenisej in Rusland. De stad lijdt onder een subarctisch klimaat. De winters zijn er daardoor lang en ongelooflijk koud: in januari is de gemiddelde temperatuur zo’n -29 graden! In de zomer klimt de temperatuur maar zelden boven de 20 graden. De neerslag is mooi verdeeld over de 12 maanden en is vrij beperkt: amper meer dan 500 mm per jaar!

Ondanks de niet eenvoudige omstandigheden door de kou is Doudinka een belangrijk transportknooppunt in de regio. De stad is bekend om zijn Arctische landschap en de adembenemende aurora borealis, of het noorderlicht, die in de ijzige lucht danst.

3. Harbin, China

Harbin, de hoofdstad van de provincie Heilongjiang in Mantsjoerije, is gigantisch: het telt meer dan 10 miljoen inwoners! De stad is niet alleen erg vervuild, maar heeft ook een vrij extreem continentaal klimaat met temperaturen rond de -20 graden in de winter en een zowat compleet gebrek aan neerslag. De zomers zijn het tegenovergestelde met meer dan 30 graden en hevige regen! De situatie in Harbin is dus niet zo extreem als in de Russische steden, maar toch verdient de miljoenenstad een plek op de lijst van koudste plekken op aarde.

Die koude wordt trouwens gastvrij verwelkomd. Elke winter zijn er namelijk een maand lang ijssculpturen te bewonderen tijdens het spectaculaire ijs- en sneeuwfestival dat elk jaar wordt gehouden. De stad wordt dan omgetoverd tot een winterwonderland met gigantische ijsbeelden en -sculpturen, glinsterend onder de sterrenhemel. Het is een toonbeeld van de manier waarop de koude kan worden omarmd en gevierd, in plaats van gevreesd.

4. Yellowknife, Canada

Onze volgende stop brengt ons naar het Amerikaanse continent, in het bijzonder naar Yellowknife in Canada, een stad met iets minder dan 20.000 inwoners en gelegen op ongeveer 500 km ten zuiden van de Arctische poolcirkel. Het is de kleinste stad in dit lijstje. Yellowknife, de hoofdstad van de Northwest Territories, is een van de koudste steden ter wereld, maar het is ook een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien. De winters zijn lang en streng, met een temperatuur van -30 graden in januari! Hoewel de zomers kort en fris zijn, met gemiddelde temperaturen rond de 20 graden, is het ook de zonnigste stad van Canada.

De stad biedt een uniek inzicht in de inheemse culturen van Canada, met verschillende musea en kunstgalerijen die hun erfgoed en tradities tentoonstellen.

5. Winnipeg, Canada

Last but not least bezoeken we Winnipeg, ook wel ‘Winterpeg’ genoemd vanwege zijn ijzige winters. Ongeveer 700.000 mensen wonen in deze kleine stad in de provincie Manitoba in Canada. Net zoals de inwoners van Harbin, leven zij in een continentaal klimaat met droge, maar erg koude winters: tot -20 graden. In 1879 is de temperatuur gedaald tot -47,8 graden!

Winnipeg heeft een rijke geschiedenis en cultuur. De stad is bekend om zijn vele festivals, waaronder het Festival du Voyageur, een viering van de Franse en inheemse erfgoederen van de stad, die vaak plaatsvindt bij subzero temperaturen. In de extreme koude zorgt de gastvrijheid van de bewoners voor warmte.

Onze tocht langs de koudste steden ter wereld eindigt hier, maar de ontdekkingstocht is pas net begonnen. Deze koudste plekken op aarde zijn meer dan alleen hun temperatuur; het zijn levendige, dynamische plekken die weerstand bieden tegen de kou en blijven gedijen. Ze zijn het bewijs van de veerkracht van de menselijke geest en bieden een uniek perspectief op het leven in enkele van de meest uitdagende omstandigheden ter wereld. Dus waar wacht je nog op? Pak je dikste jas en maak je klaar voor een reis naar enkele van de koudste, maar ook de meest betoverende steden ter wereld.

 

Ook dichter in de buurt kan het in de winter koud worden en heb je talloze opties om de sneeuw op te zoeken. Heb je een reis naar een koude bestemming gepland en weet je niet goed wat je moet inpakken? Wij helpen je op weg.

1. Laagjes, laagjes, laagjes

Het belangrijkste om te onthouden is dat je in lagen moet kleden. Begin met een thermische basislaag dicht bij de huid om de warmte vast te houden, gevolgd door een isolerende middenlaag (zoals een fleece of donsjas) en eindig met een water- en winddichte buitenlaag. Dit helpt niet alleen om je warm te houden, maar geeft je ook de flexibiliteit om je kleding aan te passen aan veranderende omstandigheden.

2. Bescherm je Extremiteiten

Je extremiteiten – handen, voeten, en hoofd – verliezen warmte sneller dan andere delen van je lichaam. Zorg dus voor goede winterlaarzen, handschoenen en een warme muts. Oorwarmers en een nekwarmer kunnen ook handig zijn. Vergeet ook niet om meerdere paren warme sokken in te pakken!

3. Huid- en Oogbescherming

De koude lucht kan hard zijn voor je huid en ogen. Zorg ervoor dat je lippenbalsem, vochtinbrengende crème en zonnebrandcrème inpakt om je huid te beschermen tegen uitdroging en verbranding door de zon. Een goede zonnebril of skibril is ook essentieel om je ogen te beschermen tegen de felle zon en reflecterende sneeuw.

4. Draagbare Opladers

De levensduur van de batterij kan sterk afnemen in extreem koude omstandigheden. Neem dus draagbare opladers mee om ervoor te zorgen dat je apparaten niet zonder stroom komen te zitten, vooral in noodgevallen.

5. Thermosfles

Een goede thermosfles kan een echte redder in nood zijn in koude klimaten. Het houdt je drankjes warm, wat kan helpen om je lichaamstemperatuur te verhogen en je handen op te warmen.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆