Focus op “Expedities in Egypte” in het Jubelpark museum

Julie Docsterd,
10-05-2023
De tentoonstelling "Expedities in Egypte" keert terug naar de geschiedenis van twee eeuwen van fascinerende archeologische ontdekkingen in het Land van de Farao's en de vorming van de Egyptische collectie van het Museum Kunst & Geschiedenis van het Jubelpark.

Deze nieuwe tentoonstelling brengt bijna 200 objecten samen uit de prestigieuze Egyptische collectie van het beroemde Brusselse museum. Tot de hoogtepunten behoren de rijkelijk versierde doodskisten van de schuilplaats van de priesters van Deir el-Bahari en  het geïllustreerde Dodenboek van de hoogwaardigheidsbekleder Neferrenpet.

Grafzerken, canopische vazen (die de ingewanden van de overledene bevatten), ouchebti-beeldjes (die de doden in het hiernamaals vergezelden) laten bezoekers kennismaken met de wereld van Egyptische goden en het eeuwige leven. Een grote verscheidenheid aan opmerkelijke stukken uit de collectie wordt ook voor het eerst aan het publiek getoond. Tot slot presenteert de tentoonstelling ook een selectie van unieke historische foto’s.

Belgen op het voorplan

In de 19e eeuw hadden Belgische diplomatieke en industriële kringen een grote belangstelling voor het verleden van Egypte, dat destijds een belangrijke plaats innam in de internationale politiek en de wereldeconomie. De eerste Egyptische voorwerpen in de collectie waren voornamelijk koninklijke en particuliere schenkingen. In de eerste decennia van de 20e eeuw speelde de ambitieuze egyptoloog Jean Capart een onschatbare rol in de ontwikkeling van de collectie en het wetenschappelijk onderzoek. Dankzij de vele initiatieven van Capart werd Brussel zelfs ooit beschouwd als de wereldhoofdstad van de Egyptologie!

Na bijna 200 jaar van diepe interesse in het oude Egypte, beheert het Museum Kunst & Geschiedenis nu een uitzonderlijk rijke Egyptische collectie die tot de mooiste van Europa behoort.

Merk op dat de tentoonstelling “Expedities vin Egypte” ook gericht is op kinderen met een cursus gewijd aan familie en spel. De tentoonstelling is vanaf nu tot 1 oktober 2023 te zien in het Museum Kunst & Geschiedenis van het Jubelpark.

Praktische informatie

Toegangsticket: 0 € voor kinderen jonger dan 18 jaar / 6 € voor studenten en docenten / 12 € voor +65 jaar / 17 € voor volwassenen

Museum Kunst & Geschiedenis van het Jubelpark

Jubelpark 10
1000 Bruxelles

02 741 73 31