Australië: stranden veranderd in kerkhof door… dodelijke algen

19-05-2025
Karenia mikimotoi: het klinkt misschien eerder als een vriendelijk mangafiguur, maar deze algen zijn allesbehalve onschuldig. Het giftige micro-organisme dook in maart op in het zuiden van Australië en veroorzaakt volgens experts een ecologische ramp over een gebied van bijna 4.400 km². Haaien, roggen, krabben, octopussen… meer dan 200 zeesoorten sterven erdoor, letterlijk door verstikking!

 

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par 7NEWS Adelaide (@7newsadelaide)

“Er liggen kadavers van dieren verspreid over de stranden,” klaagt Brad Martin van Ozfish, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van vissen. “Onze vrijwilligers zeggen vaak: we hebben een kilometer langs het strand gestapt en wel honderd dode dieren gezien,” vertelt hij aan persbureau AFP. Populaire plekken zoals Kangaroo Island, en de Fleurieu- en Yorke-schiereilanden zijn bijzonder hard getroffen.

Een ongezien fenomeen in de regio

Karenia mikimotoi, dat voor het eerst opdook in de jaren 1930, sloeg al eerder toe in Japan, Noorwegen, China en ook de Verenigde Staten, waar het toerisme en de visserij al miljoenen dollars kostte. Maar een dergelijke grootschalige uitbraak is een primeur voor Zuid-Australië.

Volgens de lokale overheid is de uitbraak deels te wijten aan een mariene hittegolf, één van de zichtbare gevolgen van de klimaatverandering. Biologe Shauna Murray, die de micro-alg identificeerde, verduidelijkt: “Het tast de kieuwen van vissen aan, waardoor ze niet meer kunnen ademen.”

Een ecologisch waarschuwingssignaal

Hoewel deze giftige bloei geen gevaar lijkt te vormen voor mensen, toont het wel hoe kwetsbaar onze ecosystemen zijn. Volgens de regering van de deelstaat Zuid-Australië zou de opwarming van de zee een belangrijke oorzaak kunnen zijn van deze opstoot!