Groot-Brittannië: de ene na de andere pub sluit de deuren!

Julie Docsterd,
23-04-2023
Volgens een studie van vastgoedadviesbureau Altus Group is het aantal sluitingen van pubs in Engeland en Wales tijdens het eerste semester van 2023 met 47% gestegen. Britse pubs worden zwaar getroffen door de inflatie, wat een merkbare impact heeft op hun activiteiten.
Patrick Tomasso

De pubs hebben te lijden onder de stijgende energieprijzen, de stijgende prijzen van voedingsmiddelen en de verminderde vraag van consumenten. Eigenaars van zulke zaken moeten daardoor hun prijzen optrekken en de kosten verlagen. Die situatie wordt nog bemoeilijkt doordat de Britten getroffen worden door een zware crisis op vlak van de kost van levensonderhoud. De inflatie in het land ligt namelijk al enkele maanden hoger dan 10%.

Heel wat pubs sluiten de deuren

Tijdens het eerste semester van dit jaar zijn 153 pubs gesloten, tegenover 104 in dezelfde periode in 2022. De zaken die gesloten zijn, werden afgebroken of omgebouwd tot woningen, kantoren of zelfs kinderdagverblijven.

De stijging van de energieprijzen, een existentiële dreiging

Energiefacturen roeien de sector van de Britse pubs uit. De enorme energieprijzen doen de winst teniet en veroorzaken sluitingen aan een hoger tempo dan tijdens de pandemie. Emma McClarkin, algemeen directrice van de sectorfederatie British Beer and Pub Association (BBPA), heeft het probleem aangekaart. Ze legt uit dat de energiekosten een existentiële dreiging vormen voor pubs in het hele land, wat bewezen wordt door de cijfers.