Groot-Brittannië: een 500 jaar oud paleis herontdekt!

François Piette,
19-12-2023
Amateurarcheologen hebben een paleis herontdekt dat 500 jaar geleden de Engelse koninklijke familie herbergde!

Collyweston Palace in Northamptonshire was de residentie van Margaret Beaufort, de grootmoeder van Hendrik VIII. En het blijkt dat dit paleis na eeuwen van vergetelheid is herontdekt! Deze vondst, gedaan door de Collyweston Historical and Preservation Society (CHAPS), bestaande uit amateurhistorici, zou een keerpunt kunnen betekenen in het begrip van het Tudor-tijdperk.

De opgravingen begonnen in 2018 onder het terrein van 7 eigendommen in het dorp Collyweston, maar liepen vertraging op door de COVID-19-pandemie. De doorbraak kwam toen CHAPS muren ontdekte die deel uitmaakten van het paleis, een hypothese die werd bevestigd door experts van de Universiteit van York. Ondanks een beperkt budget toonde het team grote vasthoudendheid en vindingrijkheid, gebruikmakend van openbare bronnen, lokale verhalen, gronddoordringende radar en Lidar!

Een plaats van prestige en macht

Het paleis was niet alleen een koninklijke residentie. In 1503 verwelkomde hij Margaret Tudor, de zus van Hendrik VIII, voor haar huwelijk met Jacobus IV van Schotland. Hendrik VIII en Elizabeth I verbleven hier ook, de laatste hield er zelfs Privy Councils. Deze connectie met drie Tudor-vorsten benadrukt het belang van het paleis in de geschiedenis van Engeland! De ontdekkingen houden daar niet op. CHAPS is van plan door te gaan met opgravingen op zoek naar een Elizabethaanse feestzaal en andere artefacten!