Het Belgische duo schittert aan boord van de IMOCA D’Ieteren Group in de Transat Jacques Vabre

Julie Docsterd,
29-11-2023
Het Belgische zeilduo, bestaande uit Denis Van Weynbergh en Gilles Buekenhout is over de eindmeet gekomen van de Transat Jacques Vabre, en zet daarmee een belangrijke stap in hun nautische parcours.
imoca
d'ieteren group

Een epische race

Op 24 november 2023 finishte de IMOCA D’Ieteren Group, bestuurd door Denis Van Weynbergh en Gilles Buekenhout, de Transat Jacques Vabre na 17 dagen, 10 uur, 39 minuten en 56 seconden van intens zeilen. Het was een cruciale race voor Denis, omdat hij hiermee 3.750 zeemijlen kon valideren voor zijn kwalificatie voor de Vendée Globe 2024.

Uitdagingen en strategieën

De tocht verliep niet zonder hindernissen. Na een dynamische start en een moeilijke exit uit het Kanaal zeilde het duo veilig door de Golf van Biskaje, omvervolgens de Kaap Finisterre te ronden. Daarna zeilden ze in westelijke richting naar de Azoren, en dan zuidwaarts richting Fort-de-France. Hun strategie was om de snelheid onder controle te houden en op die manier voorzichtigheid en efficiëntie te combineren om de veiligheid van de boot te vrijwaren.

Meer dan een race, een menselijk avontuur

Denis Van Weynbergh benadrukte het persoonlijke aspect van dit avontuur: “Met twee navigeren is echt een menselijk avontuur. We hebben deze momenten samen gedeeld. We hadden verschillende benaderingen en we overlegd over de afstellingen. Naast het zeilen is het een geweldige uitwisseling van ideeën geweest, het was echt leuk.”

Volgende uitdaging: de ‘RETOUR À LA BASE’

De volgende uitdaging voor Denis is de ‘Retour à La Base’, een Transatlantische solorace die op 30 november van start gaat in Fort-de-France.

Het succes in de Transat Jacques Vabre is niet enkel een sportieve overwinning, maar ook een belangrijke mijlpaal in de carrière van beide zeilers. Denis verwoordt het als volgt: “Het was echt een plezier en we zijn blij dat we hier zijn. Onze opdracht om hier aan te komen met de boot in de best mogelijke conditie is geslaagd.”