Het ‘Blauwe Raam’: een verdwenen maar onvergetelijk natuurmonument

Julie Docsterd,
08-12-2023
Het ‘Blauwe Raam’ in Malta was een lokaal pareltje, een brug die door de natuur gevormd werd maar door de natuur ook weer vernietigd werd...
azure window
adobe

Het Blauwe Raam, gelegen op het Maltese eiland Gozo, was een spectaculaire en natuurlijk gevormde kalkstenen boog die bezoekers en de lokale bevolking decennialang verblufte. De rotsformatie, ontstaan door millennia van erosie, torende majestueus boven de Middellandse Zee uit, met een adembenemend panorama, en werd een iconisch symbool van het eiland.

Natuurlijke toeristische attractie

Het Blauwe Raam was niet alleen een spektakel voor bezoekers, het speelde ook een belangrijke rol voor de lokale biodiversiteit. Het omliggende gebied was een cruciale habitat voor verschillende zeedieren en een hotspot om te duiken en te snorkelen. De aanwezigheid van het natuurlijke monument gaf ook een impuls aan de lokale economie omdat het toeristen van over de hele wereld aantrok.

Het einde van een tijdperk

Op 8 maart 2017 stortte het Blauwe Raam tijdens een hevige storm in en sleurde daarmee ook een stukje van de geschiedenis en identiteit van Malta met zich mee. Deze trieste gebeurtenis herinnert ons aan de vergankelijkheid van geologische formaties, maar ook aan de impact van klimaatverandering en natuurlijke erosie.