Ijsland: dit ontwerp voor een vulkaanmuseum is een pareltje!

Julie Docsterd,
03-02-2024
Dit project voor een vulkaanmuseum in Ijsland, een idee van Studio RE+N, is bovenal een hommage aan de grandeur van Myvatn, één van de spectaculairste regio’s van Ijsland!
Iceland Volcano Museum
Studio RE+N

Het museum, dat in 2023 de ‘MasterPrize’ won in de categorie ‘Conceptuele Architectuur’, gaat volledig op in het landschap dankzij het schuine dak, dat op natuurlijke ogende wijze uit de grond omhoog komt.

Iceland Volcano Museum
Studio RE+N

De cirkelvormige architectuur van het museum put zijn inspiratie uit de vulkaankraters, thermale baden en meren in de regio. Er zijn drie verschillende parcours gepland: een afdalende toegangshelling, een overdekte galerij voor een artistieke onderdompeling en een lang buiten lopend pad om sculpturen te ontdekken in open lucht.

Iceland Volcano Museum
Studio RE+N

Gevel en materialen in harmonie met de omgeving

De gevel van het museum is naar onze mening zonder twijfel niet het meest geslaagde element, ook al past hij heel harmonieus in de omgeving. Vooral van bovenaf gezien. Vanop het dak waar een royaal terras te vinden is, is het museum op zijn spectaculairst, met de halve maan als uitnodigende weerspiegeling van het ijzige landschap.

Iceland Volcano Museum
Studio RE+N
Iceland Volcano Museum
Studio RE+N