Is de luchtvaartsector eindelijk uit de problemen? Niet zo zeker…

Julie Docsterd,
12-06-2023
Het binnenlandse luchtverkeer herstelt zich na de crisis, maar moet het hoofd bieden aan uitdagingen op vlak van milieu en gedragsveranderingen.
Ashim da Silva

Het binnenlandse luchtverkeer groeit snel en overtreft het niveau van vóór de pandemie. Die groei wordt voornamelijk gestimuleerd door het sterke herstel in China. Ondanks die positieve cijfers staat de luchtvaartindustrie voor serieuze uitdagingen, te beginnen met het klimaat met het doel om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

Daarnaast zijn er verschillende economische uitdagingen: de industrie wordt geconfronteerd met stijgende brandstofkosten, inflatie en tekorten aan onderdelen en arbeidskrachten, wat heeft geleid tot hogere vliegticketprijzen. Voeg daarbij de wil van meerdere regeringen om korteafstandsvluchten te beperken en de trend (typisch voor West-Europa, maar mogelijk wereldwijd) om dichterbij en meer “lokaal” te reizen, met een voorkeur voor auto- of treinreizen. Nee, de luchtvaartsector is nog niet uit de problemen, ook al zijn de huidige tekenen bemoedigend.