Deze Italiaanse luchthaven krijgt een wijngaard op het dak!

Julie Docsterd,
14-03-2024
Toscane maakt zich op om zijn internationale luchthaven in Firenze een make-over te geven. De ideale gelegenheid voor de lokale autoriteiten om hulde te brengen aan de wijnbouwtraditie in de streek. En dat op een wel heel originele manier...
Florence Airport
Rafael Viñoly Architects

“En als we nu eens wijnranken op het dak van het nieuwe vliegveld van Firenze zouden planten?” Dat is het gekke idee van Rafael Viñoly Architects, het bureau dat de opdracht kreeg om plannen te maken voor de renovatie van de ‘Amerigo Vespucci’-luchthaven, op 8 km van het centrum van Firenze. In 2023 verwerkte de luchthaven meer dan drie miljoen passagiers, maar de vernieuwde luchthaven zal een jaarlijkse capaciteit hebben van meer dan 5,9 miljoen passagiers. Dat getuigt van de toeristische ambities van Toscane.

De beste wijnen ter wereld!

Naast het bijzonder rijke erfgoed heeft de regio ook enkele van de beste wijnen ter wereld, waaronder Chianti, Montepulciano en Vernaccia di San Gimignano. De architecten werden daardoor geïnspireerd om een wijngaard te creëren op het dak van het nieuwe gebouw en tegelijkertijd bezoekers van de regio aan te moedigen om niet alleen Firenze te bezoeken, maar ook het omliggende platteland om er de geneugten van de Toscaanse ‘terroir’ te proeven.

Multimodaliteit

Het idee erachter is ook om het toerisme in de Italiaanse regio te promoten, wat moet zorgen voor een stijging van het aantal vluchten. Het project omvat ook een nieuwe start- en landingsbaan, die een oplossing moet bieden voor de beperkingen van de huidige, slecht geöriënteerde start- en landingsbaan en op die manier tegemoet zal komen aan de noden van moderne vliegtuigen. Tot slot zal er een nieuwe lichte metrolijn worden aangelegd om de multimodaliteit te verbeteren. Het terrein zal omgeven zijn door nieuwe parken met bomen, winkels en zelfs studentenhuisvesting.

Baden in het licht!

De 50.000 m² grote terminal zal voorzien zijn van een grote ‘piazza’, die volgens de architecten bijdraagt aan een vlotte doorstroming van de passagiers. Dankzij de dakramen zal de terminal baden in het licht dat door de rijen met 38 wijnstokken stroomt, wijnstokken die rechtstreeks op het dak van het hoofdgebouw geplant zullen worden. Het dak loopt langzaam af om op die manier op te gaan in het panorama van voornamelijk glooiende groene heuvels.

Als je je afvraagt wat er met de vruchten van deze wijnstokken gebeurt: ze worden ter plekke verwerkt door een lokale wijnboer. Het sap van de druiven rijpt daarna in een speciale kelder onder de terminal.

De eerste fase van de ontwikkeling van de nieuwe luchthaven moet in 2026 klaar zijn, maar de werkzaamheden aan de tweede fase duren tot 2035.

Strandvakantie Adriatische Kust

Emilia Romagna

Appartement

Kamers

5 Personen

54.00 m2

€ / week

min nachten

Villa met privé zwembad voor 12 personen

Toscane

Huis/Villa

Kamers

12 Personen

200.00 m2

€ / week

min nachten

Zeilcruise op de Star Flyer van Rome naar Rome 9D/8N

Latium

Cruise

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Zelfgeleide tour door Sicilië

Sicilia

Autotour

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Club Esse Cala Bitta 3* met huurauto

Sardinië

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Club Hotel Li Suari 4* met Autoverhuur

Sardinië

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Grande Baia Resort & Spa 4* met huurauto

Sardinië

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Gallery Hotel Art 4* - geen transfer nodig

Toscane

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten