Italië: Airbnb in het vizier voor belastingontduiking

De autoriteiten hebben een historische inbeslagname van 779 miljoen euro gedaan tegen Airbnb wegens belastingontduiking! Waarvoor vrezen de eigenaren?

italy
Anders Jilden

De Italiaanse autoriteiten hebben aanzienlijke inbeslagnames gedaan op de rekeningen van Airbnb, het bekende platform voor het verhuren van accommodaties. Er loopt een onderzoek naar belastingontduiking, geleid door het parket van Milaan, dat het bedrijf verwijt dat het de belasting op de inkomsten uit verhuur door eigenaren niet heeft geïnd of afgedragen voor de periode van 2017 tot 2021.

Wettelijk kader

De Italiaanse wetgeving schrijft voor dat platforms zoals Airbnb een belasting van 21% moeten innen op kortetermijnverhuur, een tarief dat het platform naar verluidt niet heeft nageleefd. Airbnb heeft nog geen publieke reactie gegeven op de aantijgingen.

In een breder perspectief heeft de Italiaanse regering haar inzet getoond om de strijd tegen belastingontduiking te versterken, met name door zich te richten op kortetermijnverhuur. Bovendien heeft de regering een systeem ingevoerd voor een betere traceerbaarheid van huurverblijven en wil ze de sector reguleren, om zo de staatsinkomsten te verhogen.

Gevolgen voor eigenaren

Deze maatregel zal ook invloed hebben op eigenaren die accommodaties aanbieden op platformen. Het huidige belastingtarief van 21% kan worden verhoogd naar 26% voor eigenaren die meerdere appartementen verhuren. De regering verzekert echter dat de verhoging van de belasting alleen van toepassing zal zijn op eigenaren met meer dan één verhuurd appartement.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆