Italië: Ryanair hekelt prijsplafonds!

Julie Docsterd,
24-09-2023
Ryanair weigert het Italiaanse decreet dat de prijzen van vliegtickets maximeert toe te passen, in afwachting van een beslissing van Brussel over het geschil.

Geconfronteerd met stijgende luchtvaarttarieven besloot de regering van Giorgia Meloni in augustus om de prijs van vluchten naar Sardinië en Sicilië tijdens piekperiodes, voornamelijk in de zomer, te beperken tot “200% van de gemiddelde prijs” die gewoonlijk wordt aangerekend.

Standpunt van Ryanair

Michael O’Leary, CEO van Ryanair, zei dat het decreet “illegaal” was volgens de Europese regels die stellen dat prijzen door de markt worden bepaald. “De Europese Commissie zal de Italiaanse maatregel verwerpen. In de tussentijd zullen we deze onzin niet respecteren”, zei hij. Volgens O’Leary weet zelfs het Ministerie van Ondernemingen niet hoe ze het decreet moeten toepassen. Hij bekritiseerde minister Adolfo Urso, die suggereerde dat de beslissing genomen was zonder enig echt inzicht.

Gevolgen voor Ryanair

Als reactie op het decreet heeft Ryanair aangekondigd het aantal vluchten naar Sardinië deze winter met 8% te verlagen en het aantal vluchten naar Sicilië met 10%. O’Leary zegt dat de luchtvaartmaatschappij haar binnenlandse routes zal verminderen en haar internationale vluchten, die niet onder het decreet vallen, zal verhogen.

De strategie van Ryanair zal resulteren in hogere binnenlandse tarieven en lagere internationale tarieven, wat volgens O’Leary “precies het tegenovergestelde is van wat de regering wil”.