Japan heeft er een nieuw eiland bij

Julie Docsterd,
06-12-2023
Een nieuw klein eiland is uit de zee opgedoken in Japan, en dat na de intense vulkanische activiteit in de Stille Oceaan.

Japan, waarvan het grondgebied 377.975 km² beslaat, heeft onlangs zijn totale oppervlakte zien toenemen: het land van de rijzende zon heeft er een eilandje bij gekregen met een diameter van ongeveer 100 meter. Volgens experts is het ontstaan door toedoen van de onderzeese vulkaanuitbarstingen die de afgelopen weken zo’n 1.200 km ten zuiden van Tokio plaatsvonden. Het nieuwe eilandje ligt vlakbij het eiland Iwoto, dat deel uitmaakt van de Ogasawara-archipel, waar één van de bloedigste veldslagen uit de oorlog in de Stille Oceaan plaatsvond. Het nieuw ontstane Japanse eiland heeft nog geen naam en is (uiteraard) onbewoond.

Sterke vulkanische activiteit

Verschillende Japanse wetenschappers zien de recente vorming van dit eilandje als bewijs dat de vulkanische activiteit in de zone is hervat. Volgens hen kan het eiland verder uitbreiden of van vorm veranderen als soortgelijke uitbarstingen aanhouden. Het zou ook weer kunnen verdwijnen, net als andere soortgelijke eilanden in het verleden. Dat komt omdat deze eilandjes, die bestaan uit as en rotsbrokken, veel moeite hebben om de golven en de erosie die ze veroorzaken te trotseren. Als de vulkanische activiteit echter blijft doorgaan, kunnen lavastromen helpen om een steviger en duurzamer oppervlak te vormen. Het lot van dit nieuwe land zal dus afhangen van de erosie en lavastromen die eventuele uitbarstingen in de komende weken en maanden veroorzaken.

Asahi Shimbun, de meest gerespecteerde Japanse krant, deelde onlangs beelden van de uitbarsting op haar YouTube-kanaal.