Kan je iemand anders in jouw plaats op reis laten gaan?

Jan Roodhooft,
07-07-2023
Kun je je reis aan iemand anders overdragen? Ontdek de regels en voorwaarden voor het overdragen van vakantieboekingen.
Vacancesweb.be

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand uiteindelijk toch niet mee kan (of wil) gaan op vakantie. Zo kan er bv. een kink in de kabel komen in de relatie tussen twee partners, krijgt één van de reisgezellen misschien niet vrij op het werk of wil iemand bij een ziek familielid blijven. Maar kan die dan zijn reis doorgeven aan iemand anders?

De wet laat het toe

Wie een pakketreis geboekt heeft mag wel degelijk iemand anders in zijn plaats laten gaan. De reisorganisator kan dat niet verbieden. Diegene aan wie je de reis overdraagt moet wel voldoen aan alle voorwaarden die voor de overeenkomst gelden.

Op tijd verwittigen

Je moet de reisorganisator dan wel binnen een redelijke termijn vóór het begin van de reis op de hoogte stellen. Doe dat om discussies te vermijden via een aangetekende brief. Als je de organisator uiterlijk zeven dagen vóór het begin van de reis op de hoogte stelt van wie je reis overneemt wordt dat in ieder geval als redelijk beschouwd.

Wie betaalt?

Diegene die de reis overdraagt en de overnemer zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van het nog aan de reisorganisator verschuldigde bedrag alsook voor de eventuele bijkomende vergoedingen, toeslagen en andere kosten die voortvloeien uit de overdracht. De reisorganisator moet degene die de overeenkomst overdraagt in kennis stellen van de kosten van de overdracht. Deze kosten mogen niet meer bedragen dan de werkelijke kosten die voor de organisator voortvloeien uit de overdracht.