Klimaatverandering: 5 bedreigde steden!

Julie Docsterd,
03-03-2024
Klimaatverandering is niet langer een verre dreiging, maar een realiteit die al veel regio's beïnvloedt. De gevolgen, zoals de stijging van de zeespiegel, extreme weersomstandigheden en erosie, brengen het voortbestaan van verschillende steden in gevaar.

Venetië, Italië

venice
Henrique Ferreira

Venetië, de stad van gondels en kanalen, is beroemd om haar historische architectuur en unieke schoonheid. Maar het is ook een van de meest kwetsbare steden voor overstromingen. De “aqua alta” (hoge wateren) worden steeds frequenter en ernstiger, waardoor het onvergelijkbare erfgoed van de stad in gevaar komt. Ook het massatoerisme heeft zijn effecten op de stad, waarvan het voortbestaan regelmatig ter discussie wordt gesteld…

Jakarta, Indonesië

jakarta
Eko Herwantoro

Jakarta vecht tegen twee fronten: de stijging van de zeespiegel en bodemdaling. Deze megastad zinkt als een van de snelste ter wereld weg, wat nog verergerd wordt door overmatige grondwateronttrekking. Zonder ingrijpende maatregelen loopt Jakarta het risico te worden verzwolgen.

Miami, Verenigde Staten

Miami
Aurora Kreativ

Geconfronteerd met steeds krachtigere orkanen en de stijging van de zeespiegel, staat Miami voor grote klimatologische uitdagingen. Vooral de kustgebieden lopen gevaar, met alarmerende voorspellingen over hun toekomstige levensvatbaarheid.

Dhaka, Bangladesh

dhaka
Masa Molla

Dhaka, een van de dichtstbevolkte steden ter wereld, is uiterst kwetsbaar voor overstromingen en cyclonen. De stijging van de zeespiegel en veranderingen in neerslag bedreigen miljoenen levens en stedelijke infrastructuur.

Caïro, Egypte

le caire
Omar Elsharawy

Caïro staat voor een unieke reeks uitdagingen, waaronder woestijnvorming en waterverarming. Met de klimaatverandering worden deze problemen intenser, wat de voedselzekerheid en toegang tot water voor miljoenen inwoners bedreigt.