Libanon: niet-essentiële reizen “formeel afgeraden”

Julie Docsterd,
22-10-2023
De minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor niet-essentiële reizen naar Libanon omwille van de gespannen situatie in de regio.
lebanon
Emile

In het licht van de escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn aanbevelingen bijgewerkt voor mensen die van plan zijn om naar Libanon te reizen. Niet-essentiële reizen naar het land worden nu “formeel afgeraden”.

Risicozone

De Belgische ambassade in Beiroet volgt de ontwikkelingen tussen Israël en Gaza op de voet, vooral na de Hamas-aanvallen en de Israëlische tegenoffensieven. Het ministerie waarschuwt specifiek om niet te reizen in het gebied ten zuiden van de Litani-rivier en in de zuidelijke wijken van Beiroet. Er wordt ook aangeraden om gebieden in de buurt van Palestijnse vluchtelingenkampen te vermijden.

Onvoorspelbare situatie

Het ministerie benadrukt ook dat de veiligheidssituatie in Libanon op een onvoorspelbare manier zou kunnen achteruitgaan. In het geval van een crisis kunnen vervoersmiddelen om het land te verlaten en zich lokaal te verplaatsen beperkt zijn.

Aanbevelingen voor reizigers

Gelet op deze situatie wordt er met klem geadviseerd om te overwegen of reizen naar Libanon echt noodzakelijk is. Het ministerie benadrukt dat reizigers extra alert moeten zijn voor veiligheidsrisico’s en goed op de hoogte moeten blijven van de ontwikkelingen ter plaatse.