Liberation Garden: een museum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog opent de deuren in Limburg!

Julie Docsterd,
11-05-2023
Een museum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, Liberation Garden gedoopt, heeft de deuren geopend in Leopoldsburg in de provincie Limburg, een regio die een belangrijke rol gespeeld heeft tijdens het conflict en die vandaag een belangrijk garnizoen is van het Belgische leger.

Een historische plek in het Chinees Paviljoen

Het museum is geïnstalleerd in het Chinees Paviljoen, een historische officiersvilla uit 1869 die volledig gerenoveerd werd. Leopoldsburg is sinds 1835 bekend door het kamp van Beverlo, een van de grootste kampen van het Belgische leger. De gemeente speelde ook een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tienduizenden Duitse soldaten werden er opgeleid voor ze over heel Europa verspreid werden. Duizenden politieke gevangenen en verzetsstrijders werden hier ook vastgehouden.

Link met operatie Market Garden

Tijdens operatie Market Garden – de grootste luchtoperatie van de geschiedenis die in 1944 werd uitgevoerd door de Geallieerden in Nederland om het einde van de oorlog te versnellen – werden er verschillende militaire ziekenhuizen opgericht om duizenden Amerikaanse, Britse en Poolse gewonden te verzorgen.

Een verrijkende ervaring en een eerbetoon aan de slachtoffers

De verantwoordelijken van het museum, met als spilfiguur historicus Peter Schrijvers, hopen 50.000 bezoekers per jaar aan te trekken. Na een bezoek aan het museum kunnen toeristen een wandeling of fietstocht maken in de groene, militaire omgeving “Oosthoek”, met verschillende militaire kerkhoven liggen waar zo’n 100.000 oorlogsslachtoffers hun laatste rustplaats hebben.