Lithiumbatterijen: een gevaar aan boord van vliegtuigen?

Een elektronische sigaret vatte vuur aan boord van een EasyJet-vlucht. En ook een Boeing 737 van United Airlines moest een noodlanding maken omwille van een brandende batterij. Houdt lithium, een essentiële grondstof in moderne batterijen, een gevaar in?

JP Valery

Wanneer je aan het inpakken bent voor een vliegreis, denk je waarschijnlijk aan je kleding, accessoires en elektronische apparaten. Maar heb je ook al eens nagedacht over hoe je je batterijen gaat vervoeren?

Weet wat de batterijcapaciteit is

Alles hangt af van de capaciteit en de samenstelling van je batterijen. Lithiumbatterijen bijvoorbeeld moeten meestal in de handbagage worden vervoerd. Zitten ze in een elektronisch apparaat, dan kan je ze soms in je ingecheckte bagage laten zitten. De meeste powerbanks zijn kleiner dan 100 Wh, wat betekent dat ze mee kunnen in de handbagage. Als je batterijen hebt met een capaciteit tussen de 100 en 160 Wh, meld dat dan bij het inchecken.

De reden dat batterijen best in de cabine worden vervoerd, is omdat je er dan makkelijker bij kan in geval van een explosie!

Check de regels van de luchtvaartmaatschappij

Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen regels voor het vervoeren van batterijen. Sommige eisen dat ze in de cabine worden vervoerd, terwijl andere maatschappijen daar specifieke ruimtes voor voorzien in het bagageruim. Kijk altijd op de website van je luchtvaartmaatschappij om te weten wat de specifieke regels zijn.

Tips voor een veilig transport

Als je back-up batterijen meeneemt, zorg er dan voor dat je ze veilig opbergt. Gebruik plakband om de positieve en negatieve polen af te plakken en stop elke batterij apart in een plastic zak. Informeer het personeel bij de incheckbalie altijd als je batterijen in je bagage hebt.

 

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆