Londen: deze beroemde toren is verkocht en wordt een hotel

Julie Docsterd,
19-03-2024
De Britse telecomgroep BT heeft zijn beroemde toeren aan een hotelgroep verkocht voor meer dan 300 miljoen euro.
BT Tower
Seb Doe

De BT Tower, één van de meest iconische gebouwen aan de Londense skyline, wordt een hotel dat opengesteld zal zijn voor het grote publiek. Het gebouw, dat niet langer door de telecommunicatiegroep BT gebruikt wordt als kantoren, is verkocht aan de Amerikaanse hotelgroep MCR voor de stevige som van 275 miljoen pond, meer dan 321 miljoen euro. De toren werd in 1964 opgetrokken en een jaar later geopend. Met 189 meter was het tot 1980 het hoogste gebouw in Engeland. Het moet nu worden omgebouwd tot een luxehotel, maar het zal nog enkele jaren duren voordat het project wordt gerealiseerd.

Hoewel het dus nog even wachten is voor je er een kamer kan reserveren, staat het project wel degelijk in de steigers: “MCR is van plan om de toekomst van deze iconische toren, die in 1965 werd geopend in de Londense wijk Fitzrovia en op de ‘Grade II listed‘ monumentenlijst staat van de ‘Historic Buildings and Monuments Commission’, veilig te stellen door het te verbouwen tot een hotel en het open te stellen voor het publiek,” bevestigde de koper in een persbericht.

De ombouw van de toren zal echter niet eenvoudig zijn. BT zal eerst enkele maanden nodig hebben om het gebouw, waar nog steeds heel wat zware technische apparatuur stat, leeg te maken. Het zal ook veel tijd kosten om de nieuwe indeling en het ontwerp van het gebouw te ontwikkelen. Het hele proces wordt in goede banen geleid door het Londense architectenbureau Heatherwick Studio.

Voor MCR is dit grote project allesbehalve een primeur. De hotelgroep heeft zich namelijk al onderscheiden met andere bijzondere projecten. MCR ontwierp bijvoorbeeld het TWA Hotel, het enige hotel dat op het terrein van de New Yorkse luchthaven JFK is gebouwd, in de voormalige TWA-terminal die door Howard Hughes werd gebouwd naar een ontwerp van Eero Saarinen. MCR Group is opgericht in 2006 en is de op twee na grootste hoteleigenaar-exploitant van de VS. Het bedrijf heeft een portfolio ter waarde van $5 miljard, met iets meer dan 150 locaties. MCR exploiteert hotels onder 29 merken, waaronder negen Marriotts en acht Hiltons.