Londen: het oude kantoor van Winston Churchill wordt een luxehotel

Julie Docsterd,
21-06-2023
Het gebouw dat Londenaars kennen als het ‘OWO’ (het Old War Office), in de wijk Whitehall, is omgebouwd tot een prestigieus vijfsterrenhotel. Het maakt zich op om de deuren te openen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par The OWO (@theowo.london)

 

 

Het gebouw in het hartje van Londen, waarin de ‘oorlogskantoren’ van Winston Churchill gevestigd waren, maakt zich op om de deuren opnieuw te openen, maar nu als luxehotel. Zes jaar duurde her om het gebouw te transformeren, onder leiding van één van de rijkste families van Engeland, die aan het hoofd staat van het Indiase conglomeraat Hinduja Group. De opening van dit paleis is verschillende keren uitgesteld, vooral vanwege problemen met het verkrijgen van een exploitatievergunning. De opening is nu een uitgemaakte zaak en het hotel opent deze zomer de deuren.

De medevoorzitter van de groep, Gopichand P. Hinduja, beschreef het project als zijn “grootste eerbetoon aan Londen, waarvan toekomstige generaties kunnen genieten”. Zijn schoondochter, Shalini Hinduja, was verantwoordelijk voor de inrichting van het hotel. Het project behoudt een reeks zorgvuldig gerestaureerde historische elementen, waaronder handgemaakte mozaïekvloeren, een massief eiken lambrisering, een groot aantal lusters en een imposante marmeren trap.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par The OWO (@theowo.london)

Het project telt 81 kamers, 39 suites, 9 restaurants, 3 bars, een Guerlain-wellness (een primeur voor Londen) en 85 privé-appartementen die te koop aangeboden worden. Één daarvan heeft een eigenaar gevonden voor iets meer dan £40 miljoen!

Het Old War Office maakt deel uit van het historische Whitehall Palace, dat van 1530 tot 1698 het hoofdverblijf was van de Engelse vorsten in Londen. Na verschillende verwoestende branden werd het gebouw aan het begin van de twintigste eeuw gerenoveerd in barokstijl, met meer dan duizend kamers die met elkaar verbonden zijn door een enorm netwerk van gangen. Ideaal voor de administratie van het Britse leger. Het wordt door velen beschouwd als één van de mooiste voorbeelden van Edwardiaanse architectuur.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par The OWO (@theowo.london)

Bron van polemiek

De verkoop van het paleis aan de privémarkt en het verlenen van een bouwvergunning voor een project dat niet voldoet aan de verplichting om sociale huisvesting te voorzien, heeft aan de overkant van het Kanaal voor heel wat controverse gezorgd. Het Old War Office had zo’n 8.000 m² aan betaalbare woningen kunnen opleveren, goed voor zo’n 98 appartementen. De Hinduja groep biedt daarvoor een compensatie van £10 miljoen, wat £29,6 miljoen minder is dan de boete die normaal geëist wordt.

Gasten die in het nieuwe vijfsterrenhotel verblijven zullen in de voetsporen treden van enkele van de beroemdste figuren uit de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Als Staatssecretaris van Oorlog van 1919 tot 1921 had Churchill hier een groot kantorencomplex. Chef Mansfield Cummings van de Geheime Dienst, die de inspiratie vormde voor het James Bond-personage ‘M’, werkte hier ook, net als de archeoloog, diplomaat, militair en controversieel schrijver Thomas Edward Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia.