Mag je je hond meenemen in de vakantiewoning die je huurt?

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Je huurt een appartement aan zee of een vakantiewoning in de Ardennen. Mag je dan je hond meenemen op je vakantie of is deze niet ‘welkom’ in de woonst in kwestie?
Vacancesweb.be

Als je op vakantie gaat wil je misschien je hond(en) wel meenemen. Maar hoe zit dat als je een vakantiewoning huurt in België? Mag je je trouwe viervoeter dan steeds meenemen? Kan de verhuurder je dat verbieden?

Bekijk het contract

Op het moment dat je de woning of het appartement huurt maak je maar beter duidelijke afspraken met de verhuurder over eventuele huisdieren die je wil meenemen. Als de verhuurder de aanwezigheid van je hond verbiedt, kan je daar allicht weinig tegen beginnen. De rechtspraak die zo’n verbod bij de huur van een huis of appartement waar je je hoofdverblijfplaats in hebt in vraag stelt, speelt hier allicht niet. In een vakantiewoning verblijf je nu eenmaal maar enkele weken. En in die periode kan je je hond perfect onderbrengen bij familie, vrienden of in een hondenpension.

Vacancesweb.be

Er staat niets in

Als er niets expliciet is voorzien in de huurovereenkomst (en daar dus geen verbod instaat) mag je je hond in principe wel degelijk meenemen. Dit dan (zeker als het om een appartement gaat) op voorwaarde dat het gaat om een huisdier dat ook binnen kan verblijven.

Er is schade

Als je huisdier schade veroorzaakt aan de vakantiewoning, zal je die wel moeten vergoeden. Denk daarbij maar aan het geval dat je hond zijn behoefte binnen doet en dat vlekken geeft op de vloerbekleding of dat die aan de deuren krabt met schade aan de verf tot gevolg.