Mag je werkgever je tijdens je vakantie ‘storen’?

Jan Roodhooft,
25-10-2021
Terwijl je tijdens je vakantie op reis bent belt je werkgever of een collega je op met een aantal werkgerelateerde vragen. Ben je dan verplicht daar ook op te antwoorden of kan je vragen dat je werkgever je verder met rust laat?

Heel wat werknemers maken wel eens mee dat ze tijdens hun reis telefoon krijgen van op het werk met de vraag waar bepaalde documenten liggen, hoe het zit met een bepaalde bestelling en dies meer.  Maar is vakantie dan niet ‘absoluut’ en mag je werkgever je dan wel storen?

Schorsing

Als je je jaarlijkse vakantie opneemt op het werk, dan is je arbeidsovereenkomst geschorst. Dat betekent dan ook dat je geen arbeidsprestaties moet leveren.  Je moet ook niet beschikbaar zijn voor je werkgever.

Strikt gezien kan je dan ook zeggen dat je werkgever je niet zomaar mag storen tijdens je vakantie. Meestal ben je dan ook niet verplicht om te antwoorden en je werkgever ook effectief te woord te staan.  Gaat het om een eenmalige kleine vraag dan zal je er vaak geen moeite mee hebben om even te helpen.  Iets anders wordt het natuurlijk als je werkgever je voor alles en nog wat contacteert tijdens je vakantie.

Verlof ‘intrekken’?

Heb je in overleg met je werkgever eerder je vakantie vastgelegd, dan kan je werkgever dat verlof nadien ook niet zomaar meer eenzijdig intrekken.  Hij kan dit al evenmin doen als het op het moment dat je op vakantie wil vertrekken bijvoorbeeld plots een stuk drukker blijkt te zijn als verwacht.  Ook jij kan trouwens niet eenzijdig op dit akkoord terugkomen door bv. te zeggen dat je je vakantie alsnog liever later opneemt.  Een vastgelegde vakantie kan enkel worden gewijzigd in onderling akkoord tussen jou en je werkgever.

Dringende situatie

De voorgaande regels gelden nagenoeg altijd.  Toch kunnen er zeer uitzonderlijke situaties zijn waarin je werkgever wel van je kan verwachten dat je niet met vakantie gaat of dat je vervroegd terugkomt. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan het geval dat er zich een echte noodsituatie voordoet op het bedrijf waardoor je aanwezigheid absoluut noodzakelijk is.  In de praktijk zal dit zich zelden voordoen.