Maya-trein: een kolossaal, maar erg bekritiseerd toerismeproject!

Julie Docsterd,
02-01-2024
Te midden van milieuproblemen werd het eerste deel van de Maya-trein, een ambitieus project van de Mexicaanse president, ingehuldigd op het schiereiland Yucatán.
maya
Marv Watson

De Mexicaanse president, Andrés Manuel Lopez Obrador, heeft het eerste deel van de Maya-trein ingehuldigd, een belangrijk project om de economische ontwikkeling te bevorderen in een van de meest achtergestelde regio’s van Mexico. Dit traject, dat 473 km lang is, verbindt Campeche met Cancun, de belangrijkste toeristische bestemming van het land.

Een kolossaal project en zijn uitdagingen

De Maya-trein, die in totaal zeven trajecten zal hebben en zich zal uitstrekken over 1.554 km, is ontworpen om het schiereiland Yucatán, een gebied rijk aan biodiversiteit, archeologische vindplaatsen en unieke ecosystemen, te omcirkelen. De voltooiing van de andere secties is gepland voor het eerste kwartaal van 2024. Het project, dat uiteindelijk ongeveer 30 miljard dollar zal kosten, ver boven de oorspronkelijk geschatte 9 miljard, heeft tot doel de economie van het zuidoosten van Mexico te stimuleren.

Controverses en milieuproblemen

Het project stuit echter op hevige tegenstand van milieuactivisten, die vrezen voor onherstelbare schade aan de lokale ecosystemen, met name aan de cenotes, historisch en toeristisch belangrijke ondergrondse zoetwaterbronnen…