Medellin heeft af te rekenen met een nieuwe criminaliteitsgolf gericht op toeristen!

Julie Docsterd,
18-02-2024
Een veertigtal jaar geleden verwierf de stad een kwalijke reputatie als het centrum van het kartel van Pablo Escobar. We dachten dat de situatie ondertussen verbeterd was, maar een nieuwe golf van criminaliteit teistert het imago van Medellin, met de dood van drie Amerikanen als gevolg van toerismecriminaliteit.
medellin
Mike Swigunski

In de Colombiaanse stad Medellin, ook wel ‘de stad van de eeuwige lente’ genoemd, zijn in amper vier dagen tijd drie Amerikanen om het leven gekomen. Helaas zijn deze tragische gebeurtenissen geen alleenstaand geval: de stad lijkt het doelwit te zijn van een zorgwekkende toename van het aantal gewelddadige overvallen op buitenlandse toeristen. De toeristen, vaak gelokt met behulp van datingapps, worden gedrogeerd en beroofd, en laten soms ook het leven.

Veiligheid in gevaar

Het stadsbestuur van Medellin en de Amerikaanse ambassade uitten eerder al hun bezorgdheid over de toename van het aantal incidenten met scopolamine, een gevaarlijk middel dat wordt gebruikt om deze misdaden te plegen. Volgens Manuel Villa, de secretaris belast met veiligheid in Medellin, zijn deze incidenten geen alleenstaande gevallen, maar wel het resultaat van georganiseerde criminele bendes. De stad, ooit berucht omwille van haar connectie met de drugshandel, is nu een belangrijk centrum voor toerisme in Latijns-Amerika. Deze transformatie trekt echter ook mensen met slechte bedoelingen aan die misbruik maken van de naïviteit van sommige toeristen.

medellin
get flat social

Voorzorgsmaatregelen en aanbevelingen

In het licht van deze situatie heeft de Amerikaanse ambassade haar landgenoten geadviseerd om het gebruik van datingapps in Colombia te vermijden. Deze waarschuwing komt als reactie op een reeks incidenten waarbij toeristen zijn verleid, gedrogeerd en soms ontvoerd voor losgeld.