Met Florence aan de oevers van de Semois

Florence Brigode,
24-07-2023
Florence besliste samen met enkele collega’s om het kantoor even in te ruilen voor een avontuur in open lucht in de Ardennen. Een weekend in het teken van kajakken, kamperen en culturele ontdekkingen stond op het programma, met ook enkele mooie verrassingen.

Voor één keer trok ik er op uit met enkele collega’s. Geen echtgenoten, geen kinderen: gewoon met zijn vieren, alleen de vrouwen. We zochten iets gezelligs, midden in de natuur: kamperen was de perfecte optie! Onze keuze viel op de camping ‘Ile de Faigneul’ in Poupehan, waar we gegarandeerd veel activiteiten zouden vinden en plezier zouden beleven. Alleen al het idee dat we op een eiland midden in de Semois zouden zitten, maakte ons al tot avonturiers! We huurden een Tiny Home: een schattig en comfortabel houten huisje. Mijn favoriete plek? Het terras, met uitzicht op de rivier, en de loungezetel, ideaal om te kletsen tijdens het aperitieven.

Le camping de l’Ile de Faigneul. - Camping Faigneul

Onze wildste ervaring was de afdaling van de Semois in een kajak. Op amper een kilometer van de camping vind je ‘Semois Kayak‘, een bedrijf dat tochten aanbiedt tussen Bouillon en Frahan. We wilden ons sportiever voordoen dan we zijn, dus kropen we elk in een kajak voor een tocht van 15 km: 3,5 uur sport. Onverschrokken! Ik moet toegeven dat onze look helemaal ‘on point’ was: de zwemvesten stonden ons als gegoten! Nog voor we vertrokken, zat de fun er al helemaal in. En natuurlijk namen we een paar prachtige selfies! De site beschikt trouwens over een kleedkamer. Praktisch!

Camping Faigneul

We hielden halt voor een picknick in de ‘Moulin du Rivage’, aan de voet van het ‘Tombeau du Géant’: een broodje hesp en boter, waar we met volle teugen van genoten. Een ander geweldig moment tijdens ons verblijf was het kampvuur. De camping heeft hier specifiek een plek voor voorzien. Marshmallows roosteren, ons rot lachen: we voelden ons weer allemaal 15!

De streek rondom de camping biedt veel mogelijkheden, maar de meesten onder ons wilden Bouillon en zijn kasteel nog eens zien, het oudste overblijfsel van de feodale heerschappij in België. De eerste vestingmuren dateren uit de 8ste eeuw. We zagen ook een roofvogelshow: ik ben altijd bang dat de vogel mijn hoofd uitkiest om op te landen. Maar de dot op mijn hoofd bleef ongeschonden. Oef! Bovendien zijn we dol op de boetiekjes, terrasjes en restaurants. Wat wil je nog meer dan een geweldige sfeer, een perfecte omgeving en veel leuke activiteiten? Het is leuk om er op uit te trekken met collega’s!

Niet te missen

Camping de l’Ile de Faigneul

Deze 3-sterrencamping in Poupehan, in de Belgische Ardennen, biedt een echte terugkeer naar de essentie. Hier vind je geen uitbundige animatie, geen stortvloed van glijbanen. Hier vind je het authentieke, eenvoudige, vrolijke kamperen van vroeger. Caravans, tenten, campers, tiny homes, woonwagens, tenten: de mogelijkheden zijn eindeloos. En overal om je heen: de Semois en de bossen.

Semois Kayak

In Poupehan kan je kanovaren en kajakken. Je kan gaan voor een tocht van 4 km (ideaal voor gezinnen met kinderen) of 15 km op de Semois. Langere routes zijn beschikbaar op aanvraag. Semois Kayak kan zelfs een aantal fantastische dagtrips organiseren voor je groep: lunch, kajakken, barbecue… Een volledig dagprogramma! Je moet natuurlijk wel op voorhand reserveren.

Kasteel van Bouillon

Op amper 12 km van de camping! Majestueus gelegen op zijn rots, maakt hij indruk. Er is genoeg te doen ter plekke. De permanente tentoonstelling in het Museum Scriptura vertelt het verhaal van het schrift. Voor jongere bezoekers worden speurtochten georganiseerd. Nachtelijke rondleidingen met fakkels en een nachtvoorstelling behoren ook tot de mogelijkheden in de zomer! De roofvogelshows vinden meerdere keren per dag plaats. Je kan ook een bezoek brengen aan de kelders, waar de ‘Œillet du Château’-kaas rijpt.

Het dorpje Poupehan

Met zijn grotkapel, oude wasput en kerk is een bezoek aan dit dorpje een aanrader. De ‘Route du Tabac’-uitstappen herinneren je er ook aan dat Poupehan ooit een tabaksregio was…

Trouver un autre camping