Moet je Parijs vermijden tijdens de Olympische Spelen?

Julie Docsterd,
27-01-2024
De Olympische Spelen in Parijs beginnen op 26 juli en eindigen 15 dagen later. Een periode die bijzonder chaotisch belooft te worden voor de Franse hoofdstad.
paris
Anthony Delanoix

De toon is gezet! Afgelopen december riep de Franse minister van Transport, Clément Beaune, de Parijzenaars op om “vrij te nemen” tijdens de Olympische Spelen. Dit is een subtiele manier om te zeggen dat als ze niet reizen, het gemakkelijker zal zijn om de 800.000 toeschouwers te verwelkomen die elke dag worden verwacht. Hij beveelt eveneens aan om in deze periode “meer aan telewerken” te doen, wat betekent dat iedereen wordt aangemaand om zich niet te verplaatsen of zelfs de regio Parijs te verlaten, om het voor de betrokken diensten gemakkelijker te maken om al deze bezoekers op te vangen. Het lokale openbaar vervoer is in normale tijden al verzadigd, wat natuurlijk een extra uitdaging meebrengt voor deze Parijse spelen.

185 km weg afgesloten voor verkeer

Maar het is niet alleen het openbaar vervoer. Ook bij automobilisten neemt de bezorgdheid toe, aangezien de problemen op het gebied van toegang en verkeer in de Parijse agglomeratie alleen maar zullen toenemen met verkeersbeperkingen, afgesloten wegen en ontoegankelijke sites. Dit voorspelt niet veel goeds voor wie met de auto wil reizen.

Deze verkeersbeperkingen gelden met name voor de evenemententerreinen, maar ook voor de omliggende gemeenten. Ook de minister van Verkeer heeft aangekondigd het doorgaand verkeer om te leiden. Dit zal leiden tot meer sluipverkeer. De gebieden die voor verkeer zijn afgesloten, zijn o.a. het Stade de France, de districten Invalides, Trocadero, Concorde, Bercy of Roland-Garros. Maar dat is nog niet alles! Overal in de hoofdstad zullen er fanzones en plaatsen om de sport te vieren komen. Als gevolg hiervan zal het bijna onmogelijk zijn om je gemakkelijk met de auto in de straten van Parijs te verplaatsen. In totaal wordt maar liefst 185 kilometer weg afgesloten voor verkeer!

Vooral de rijstroken van de A1 tussen Parijs en de luchthaven Roissy, de A13 en tweederde van de ringweg zullen worden getroffen. Als je het gebruikelijke verkeer op deze assen kent, is er ook hier reden tot bezorgdheid… Vooral omdat de stad Parijs de Olympische Spelen wil aangrijpen om op deze assen carpoolen en zachte mobiliteit in de hoofdstad te promoten

Kortom, als je allergisch bent voor drukte en files, is het inderdaad beter om Parijs te vermijden tijdens de Olympische Spelen!