Moet je winterbanden hebben als je op wintersport gaat?

Jan Roodhooft,
06-01-2023
Je gaat binnenkort een weekje skiën en wil met je eigen wagen tot op de plaats van je bestemming rijden. Moet je in dat geval winterbanden op je auto hebben? Wat riskeer je als je dat niet doet?

In België ben je niet verplicht om in de winter met winterbanden rond te rijden. De wetgeving is echter niet in alle landen dezelfde.

Vaak verplicht

In heel wat landen ben je wel verplicht om met winterbanden te rijden als er winterse omstandigheden zijn. Dat is bijvoorbeeld zo als je op wintersport gaat en je met je wagen door Duitsland rijdt. In andere landen is dan weer het gebruik van winterbanden verplicht op bergpassen of in bepaalde gebieden waar een verkeersbord je verplicht om ze te gebruiken.

Het is dan ook belangrijk om vooraleer je op reis vertrekt goed na te kijken wat de spelregels zijn in de verschillende landen waar je door rijdt. Meer informatie kan je bijvoorbeeld al vinden op de website van de VAB.

Je doet het niet

Als je verplicht bent winterbanden te gebruiken en je doet dat niet, dan kunnen er verschillende sancties zijn. Zo riskeer je in sommige landen een boete te krijgen. Er zijn ook landen waar je bij een ongeval riskeert mee aansprakelijk te worden gesteld als je bij een verkeersongeval betrokken raakt.

En sneeuwkettingen

Kijk ook na of je geen sneeuwkettingen nodig hebt. Ook dat kan in bepaalde landen of op bepaalde plaatsen verplicht zijn (zo bv. als je bepaalde bergpassen wil oprijden of in sommige landen moet je ze gewoon verplicht aan boord hebben). Die verplichting geldt zelfs als je al winterbanden op je auto hebt liggen.