Naos Hotel Group in gevaar?

François Piette,
21-11-2023
Twee jaar na hun opening staan de Hilton-hotels in het Franse Tours, die uitgebaat worden door de Naos Hotel Group, voor een gerechtelijke saneringsprocedure. Welke toekomst hebben de hotels?
hilton
adobe

Naos Hotel Group, bekend van de uitbating van gerenommeerde hotels zoals Hilton, Sheraton en Mariott, maakt een diepe financiële crisis door. De handelsrechtbank in het Franse Poitiers heeft het bedrijf op 2 november een gerechtelijke saneringsprocedure opgelegd vanwege de stevige schuldgraad. De hotels van Hilton Garden Inn (100 kamers) en Hampton by Hilton (70 kamers) in de stad Tours, die in 2021 twee jaar te laat de deuren openden, zijn rechtstreeks getroffen.

De voorzitter van UMIH 37 benadrukt dat de hotels een bezettingsgraad hadden van minder dan 50%, een situatie die nog verergerd werd door de pandemie en de hoge energiekosten. Aanvankelijk had Naos een gerechtelijke beschermingsprocedure aangevraagd, maar de rechtbank oordeelde dat het bedrijf zijn betalingen had gestaakt, met schulden van in totaal 646.435 euro en activa van slechts 149.676 euro.

Reactie en strategie van Naos

Naos Hotel Group ziet de procedure als een proactieve maatregel om de groep te stabiliseren, jobs te beschermen en de financiële draagkracht te versterken. Het bedrijf noemt de snelle expansie, de impact van COVID-19 en de stevige concurrentie in de hotelsector als belangrijke factoren voor de huidige situatie. Ondanks dit alles blijft het bedrijf wel optimistisch…

De rechtbank van koophandel zal tijdens een zitting op 1 december oordelen of het bedrijf financieel in staat is om zijn activiteiten verder te zetten. Een liquidatie van rechtswege kan worden overwogen als de financiën van het bedrijf niet voldoende worden geacht.