Natuurwonder: de Salar de Uyuni, ‘s werelds grootste zoutwoestijn die verandert in een spiegel!

Julie Docsterd,
07-01-2024
De Salar de Uyuni in Bolivia, 's werelds grootste zoutwoestijn, biedt een surrealistisch uitzicht waarin lucht en aarde lijken te versmelten.
Salar d’Uyuni
Samuel Scrimshaw

Een spectaculaire zoutvlakte

De Salar de Uyuni, die zich uitstrekt over meer dan 10.000 vierkante kilometer, is een zoutwoestijn gelegen in Bolivia. Gevormd door uitgedroogde prehistorische meren, is dit uitgestrekte witte landschap opvallend vanwege zijn immense omvang en pure schoonheid. Het trekt fotografen en influencers van over de hele wereld aan vanwege zijn vlakke en glinsterende oppervlakte die fantastische optische illusies creëert!

Salar d’Uyuni
Liudmila Shuvalova

Een uniek natuurverschijnsel

Tijdens het regenseizoen verandert de Salar in een enorme spiegel en weerspiegelt perfect de lucht. Dit fenomeen creëert een illusie van een eindeloze hemel, wat een absoluut unieke visuele ervaring biedt.

Salar d’Uyuni
Fritz Chavez

Rijkdom aan mineralen

Naast zijn schoonheid is de Salar de Uyuni ook rijk aan mineralen, waaronder zout en lithium, dat essentieel is voor batterijen van mobiele telefoons en elektrische auto’s. Die minerale rijkdom maakt de Salar tot een gebied van aanzienlijk economisch belang.

Salar d’Uyuni
Guille Alvarez

Een verrassend ecosysteem

Ondanks zijn dorre uiterlijk herbergt de Salar een verrassend ecosysteem. Tijdens bepaalde tijden van het jaar wordt het bijvoorbeeld een broedplaats voor verschillende soorten flamingo’s, die een vleugje kleur toevoegen aan dit witte en blauwe landschap.