Niet alle attractieparken en dierentuinen waren deze zomer evenveel succes!

Met het regenachtige weer en de kortere vakanties in Franstalig België hebben Belgische attractieparken en dierentuinen uiteenlopende resultaten geboekt.

Pairi Daiza
Allyson Beaucourt

De Belgische zomer van 2023 was een mix van grillige weersomstandigheden, gecombineerd met een ingekorte schoolvakantieperiode. Desondanks hebben de meeste attractieparken en dierentuinen standgehouden.

Terwijl Walibi, een van de bekendste parken van het land, deels door het wispelturige weer een daling van 15% in het aantal bezoekers noteerde, slaagden anderen erin om te presteren. Plopsaland De Panne wist bijvoorbeeld zijn bezoekersaantallen op peil te houden door zich te richten op een “all weather experience“. De groep merkte ook een aanzienlijke toename op in de bezoekersaantallen van hun overdekte parken, als directe reactie op het regenachtige weer.

Maar het is ongetwijfeld Pairi Daiza dat de hoofdprijs wint. Met een stijging van 2 tot 3% in het aantal bezoekers wordt dit succes toegeschreven aan de aangeboden culturele activiteiten en de sterke bezetting van hun lodges, met een bezettingsgraad van bijna 99% gedurende de hele zomer. Daar bovenop kwam een toename in abonnementen, wat de groeiende aantrekkingskracht van het park bevestigt.

somruthai keawjan

Daarentegen was het weer niet gunstig voor sommige waterparken, zoals Filip Van Dorpe van Bellewaerde opmerkt: “het weer speelde een bepalende rol“. Maar er heerst optimisme. Mini Europa, bijvoorbeeld, noteerde een indrukwekkende stijging van 14%, grotendeels te danken aan  buitenlands toerisme.

SparkOh!, het park van wetenschappelijke avonturen, is de definitie van veerkracht na Covid, met een stijging van 19% in bezoekersaantallen ten opzichte van 2019, ondanks twee weken minder vakantie.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆