Noordzee: 14 wrakken uit de Tweede Wereldoorlog erkend!

Julie Docsterd,
08-04-2024
De bodem van de Noordzee ligt bezaaid met echte schatten, waaronder niet minder dan 280 scheepswrakken. Tussen die overblijfselen uit een andere tijd vind je er ook heel wat die dateren uit de Tweede Wereldoorlog!
wreck submarine
adobe

Na zorgvuldig onderzoek door het Vlaams Instituut voor de Zee heeft de Federale Overheidsdienst Mobiliteit onlangs de eerste 14 wrakken uit de Tweede Wereldoorlog officieel erkend als cultureel erfgoed. “Meer dan 55 wrakken van meer dan 100 jaar oud zijn erkend als onderzees cultureel erfgoed. Vandaag zijn daar 14 wrakken uit de Tweede Wereldoorlog aan toegevoegd,” zegt Peter Claeyssens, Directeur-generaal Scheepvaart. Het gaat onder andere om de Bourrasque, de Gracie Fields, de HMS Grafton en de Vorpostenboot V-1302.

Goed om te weten: elk wrak dat ouder is dan 100 jaar wordt sinds 2021 automatisch erkend als cultureel erfgoed. “Recentere schepen kunnen ook worden erkend, op voorwaarde dat ze een belangrijke historische en/of ecologische waarde hebben,” benadrukt de FOD.

Beschermd, betekent dat precies?

Wanneer een wrak beschermd is, wil dat zeggen dat het als zodanig op officiële zeekaarten aangegeven wordt. “Er mogen door duikers geen stukken opgedoken worden. Ook een aantal activiteiten in de directe omgeving van het wrak zijn verboden, zoals baggeren, het anker uitgooien of slepen, omdat ze het wrak kunnen beschadigen,” vermeldt de FOD ook nog. “Deze erkenning als cultureel erfgoed zorgt ervoor dat wrakken bewaard kunnen blijven voor toekomstige generaties.”