Notre-Dame de Paris: heropeningsdatum aangekondigd!

Julie Docsterd,
05-04-2023
De heropbouw van de Notre-Dame kathedraal in Parijs verloopt vlot. Als alles goed gaat, zouden de deuren eind 2024 opnieuw opengaan voor bezoekers en gelovigen, minder dan 6 jaar na de brand die het dak van de kathedraal in de as legde.
Hannah Reding

De bij de brand ingestorte karakteristieke spitse toren van de kathedraal, het werk van architect Eugène Viollet-le-Duc die de restauratie van de kathedraal in de 19e eeuw overschouwde, zal de komende maanden geleidelijk weer boven het Parijse monument verrijzen. “Een sterk signaal van de wedergeboorte,” zegt legergeneraal Jean-Louis Georgelin, die verantwoordelijk is voor het kolossale project.

De wederopbouw zelf begon vorig jaar

De wederopbouw begon eigenlijk vorig jaar, na meer dan twee jaar van voorbereidende werken om het monument stabiel genoeg te maken voor de vakmannen om er veilig aan te kunnen beginnen. Ter herinnering: de Franse autoriteiten hebben ervoor gekozen om het 12de-eeuwse monument, een meesterwerk van gotische architectuur, identiek herop te bouwen. Ook de in de 19e eeuw toegevoegde torenspits van 93 meter zal daarbij worden nagebouwd.

Gratis expo

In de tussentijd is onder het plein bij de kathedraal een expo geopend met de titel ‘Notre-Dame de Paris : au cœur du chantier‘. Deze gratis toegankelijke tentoonstelling toont de werkzaamheden op de werf en de knowhow en vaardigheden van de arbeiders en ambachtslieden. De tentoonstelling toont ook de restanten van de brand en kunstwerken uit de kathedraal.

Opening eind 2024

Generaal Georgelin zegt dat de Notre-Dame in december 2024 heropend zal worden, in lijn met het streefdoel van president Emmanuel Macron vlak na de brand (maar net iets te laat voor de Olympische Spelen die in de zomer daarvoor gepland staan).