OceanGate: bezoeken aan de Titanic gepauzeerd!

cms,
14-07-2023
OceanGate, het Amerikaanse bedrijf dat de onderzeeër, die met vijf mensen aan boord in de buurt van de Titanic implodeerde, exploiteerde, heeft besloten om zijn activiteiten tijdelijk stop te zetten.

Een onderwatertragedie

OceanGate, het bekende Amerikaanse bedrijf voor onderwatertoerisme, heeft een tragisch incident meegemaakt met het verlies van de onderzeeër Titan en zijn vijf bemanningsleden tijdens een missie om het wrak van de Titanic te verkennen. Door die tragedie heeft het bedrijf, volgens een verklaring op zijn website besloten, om “zijn exploraties en commerciële activiteiten op te schorten“.

De reis van de Titan

Op 18 juni begon de Titan, een kleine onderzeeër van ongeveer 6,5 meter, aan een reis naar het hart van de oceaan om het historische wrak van de Titanic te verkennen. Minder dan twee uur na vertrek werd het contact echter verbroken.

Na het verlies van de onderzeeër werd er een grootschalige reddingsoperatie opgezet die de aandacht trok van de media wereldwijd. Uiteindelijk werden de wrakstukken van de onderzeeër op een diepte van ongeveer 4000 meter op de oceaanbodem teruggevonden, wat duidt op een tragische implosie waarbij alle inzittenden, inclusief de CEO van OceanGate, Stockton Rush, om het leven kwamen.

Lopend onderzoek

De geborgen wrakstukken worden momenteel geanalyseerd om de oorzaken van de implosie te achterhalen. Zowel Canada als de Verenigde Staten voeren onderzoeken uit om te bepalen of nalatigheid heeft bijgedragen aan dit vreselijke incident.

In deze periode van intense kritiek heeft Guillermo Söhnlein, medeoprichter van OceanGate, verklaard dat veiligheid een “essentieel onderdeel” blijft van de bedrijfscultuur. De Titan was een belangrijk onderdeel van hun aanbod om de Titanic te verkennen, een boeiend onderwateravontuur dat zowel een eerbetoon is aan een van de grootste maritieme rampen van de 20ste eeuw als een unieke ervaring voor welgestelde toeristen die bereid zijn $250.000 te besteden aan een plekje aan boord.