Ongewoon: ontdekking van meer dan 2.000 gemummificeerde ramskoppen in de tempel van Ramses II

Julie Docsterd,
30-03-2023
In de tempel van Ramses II, gelegen in de antieke stad Abydos in het zuiden van Egypte, zijn indrukwekkende ontdekkingen gebeurd.

De autoriteiten hebben inderdaad aangekondigd dat meer dan 2.000 gemummificeerde ramskoppen gevonden werden op de site, naast mummies van verschillende andere dieren, zoals honden, geiten, koeien, gazelles en mangoesten. Een team van Amerikaanse archeologen van de universiteit van New York leidde de opzoekingswerken en ontdekt eveneens de resten van een paleis uit de zesde dynastie, verschillende beelden, papyrusrollen, resten van oude bomen, lederen kledij en schoenen.

Historische ontdekkingen om meer te weten te komen over de Ptolemaeïsche Periode

Volgens Mostafa Waziri, directeur van de hoge raad van de oudheid, komen we dankzij deze ontdekkingen meer te weten over de tempel van Ramses II en de activiteiten die zich daar afspeelden tussen de bouw tijdens de zesde dynastie van het Oude Rijk (tussen 2.374 en 2.140 v.C.) en de Ptolemaeïsche Periode (323 tot 30 v.C.). Volgens Sameh Iskandar, professor aan het hoofd van de Amerikaanse missie, zijn de ramskoppen “offers” die een “cult voor Ramses II, 1.000 jaar na zijn dood” aantonen.

Belangrijke archeologische ontdekkingen

De site van Abydos is bekend om zijn tempels en necropolen, vooral die van Seti I, en was vroeger ook bekend door de graftombe van Osiris, de god van de doden. De Egyptische autoriteiten hebben de laatste tijd heel wat archeologische ontdekkingen gedaan, die experts eerder beschouwen als politieke en economische aankondigingen dan wetenschappelijke. De archeologische ontdekkingen blijven echter belangrijk om de geschiedenis van het Oude Egypte beter te begrijpen.