Onverwachte pareltjes: de zomerse magie van de natuur in de Oise

Florence Brigode,
05-07-2023
De zon staat hoog aan de hemel en je krijgt zin om te genieten van de natuur. Van het leven genieten, avonturen beleven en je zintuigen aanscherpen… Het Franse departement Oise is daarvoor de perfecte bestemming: alles daar nodigt je uit om te genieten van ongelooflijke activiteiten midden in de natuur. En dat allemaal op minder dan drie uur van België. Zijn groene ruimtes en immense bossen, zijn stromen, rivieren en grote wateroppervlakken zijn het perfecte speelterrein om je te ontspannen of om je eens helemaal te laten gaan!

IK PLAN MIJN VERBLIJF

Xavier Renoux - Oise Tourisme

Voor mij is paardrijden een grenzeloos plezier. Je houdt nu eenmaal van paarden of niet. Maar als je een beetje zenuwachtig bent, wees dan gerust: misschien zorgt paardrijden in de Oise ervoor dat je paarden leert appreciëren. Het Henson-ras dat je hier vindt, staat immers bekend om zijn gehoorzaamheid en zachtmoedigheid! En het bosdomein van Compiègne of Chantilly te paard ontdekken, dat is echt bijzonder. Net als de ruiters uit lang vervlogen tijden rij je over de ‘Allee des Beaux Monts’ die het kasteel van Compiègne met het gelijknamige bos verbindt, of je van het kasteel van Chantilly naar het Pavillon de Manse brengt. Een fantastische manier om deze uitzonderlijke plekken te ontdekken.

Un Monde à vélo

Als ik je niet kan overtuigen om met de paarden op stap te gaan, waarom spring je dan niet op de fiets om van Compiègne naar Pierrefonds te trappen via route 7? Dankzij de kracht van je kuiten kan je de hele geschiedenis van de Oise ontdekken. En er valt genoeg te verkennen met de fiets: het bos van Compiègne alleen al is 14.000 hectare groot! Onderweg kom je twee charmante dorpjes vol bloemen tegen (Vieux-Moulin en Saint-Jean-aux-bois) en het prachtige Château de Pierrefonds. Het tovert zonder twijfel een glimlach op je gezicht: het ziet er immers net zo uit als in je jeugdboeken. Je kan een reisgids downloaden voor deze route, die ongeveer 30 km lang is: een aanrader. Je keert zonder twijfel helemaal opgefleurd terug huiswaarts!

Compiègne – Pont-Sainte-Maxence Hervé Tallon - Studiolight Productions

Nog een leuk idee: combineer twee verschillende activiteiten!  ‘Boat & Bike‘ is een route die je, zoals de naam al zegt, uitnodigt om het avontuur per boot en per fiets te beleven. Als iemand die van compromissen houdt, vind ik dit een echte aanrader! De route loopt van Pont Sainte Maxence naar Compiègne: je stapt in voor een boottocht op de Oise (3u30) en fietst terug (2u30). Het leukste? De ‘ontdekkingsrally’, waar je meer te weten komt over de binnenvaart en de bezienswaardigheden onderweg, waarbij je een reeks raadsels moet oplossen. En daarbij is niet enkel aan kinderen gedacht: er is ook een versie waar volwassenen zich mee kunnen amuseren! Ik vond de brunch-optie ook erg leuk: het is een fantastische manier om jezelf te verwennen met iets lekkers op het water!

Rivière Thérain Grégory Smellinckx

Als je liever de iets sportievere toer op gaat, dan is kanovaren op de Thérain misschien wel iets voor jou. Je voelt je zonder twijfel een echte avonturier wanneer je de verborgen hoekjes en wilde oevers van de rivier verkent. Wij deden het via de ‘Thérain Montataire’-club, die ook excursies organiseert om andere rivieren te verkennen. Een tocht van een volledige dag leek ons wat veel, dus huurden we een kano voor een halve dag: een totaalervaring waarbij je de flora en fauna ontdekt. Vier uur van Cirès-les-Mello naar Montataire! Er zijn nog andere mogelijkheden: er worden 4 tochten aangeboden door 3 organisaties.

Xavier Renoux - Oise Tourisme

Vanaf 21 juni kan je je één voelen met de natuur tijdens de muzikale wandelingen van het ‘Festival des Forêts’. Viool, dwarsfluit, gitaar… een combinatie van klassieke muziek met de bossen van Compiègne en Laigue. Tot half juli zijn er tal van evenementen. Is dat niet magisch? Er is genoeg om uit te kiezen: themawandelingen, muzikale degustaties, karaktervolle steden… Echt vernieuwend! Vergeet niet je plaats te reserveren: niet iedereen zal de kans krijgen om erbij te zijn.

Je zal allesbehalve spijt hebben van je keuze voor deze groene vakantie in de Oise. Te voet, met de fiets, te paard, per boot… je vindt vast wel iets dat bij je past. Maar haal vooral diep adem en hou je ogen wijd open. Alles is hier gewoon zo mooi!

IK PLAN MIJN VERBLIJF