Oorlog in Oekraïne: cultureel erfgoed verwoest

Julie Docsterd,
15-04-2023
De oorlog in Oekraïne heeft volgens de UNESCO gezorgd voor een aanzienlijke vernietiging van het culturele erfgoed van het land. Meer dan 248 monumenten werden daarbij beschadigd, waaronder enkele volledig verwoest, voornamelijk in het Oosten van het land. De schade wordt geschat op zo’n 2,4 miljard euro.
Margarita Marushevska

Instorting van de culturele sector

Bovenop de materiële verliezen heeft de oorlog ook aanzienlijke gevolgen voor de Oekraïense economie die gelinkt is aan cultuur. Volgens de UNESCO leden de sectoren toerisme, kunst, sport, amusement, culturele industrie en cultureel onderwijs een verlies dat oploopt tot 13,9 miljard euro.

Heropbouw van de Oekraïense culturele sctor

Audrey Azoulay, de algemeen directrice van de UNESCO, bezocht Oekraïne om de schade in te schatten en kondigde aan dat de organisatie de Oekraïense autoriteiten zou ondersteunen bij het opstellen van een nationaal plan voor de heropbouw van de culturele sector. Hiervoor zou in het totaal 6,4 miljard euro aan financiering nodig zijn.

Oekraïense culturele sites bedreigd

Zeven sites met culturele waarde en één natuurgebied in Oekraïne staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Maar zestien andere beschadigde locaties, waaronder het stadscentrum van Chernihiv, staan op een ‘voorlopige’ UNESCO-lijst. Kiev zal een aanvraag moeten indienen voor hun opname in de Werelderfgoedlijst.