Op naar het avontuur: het Belgische duo aan de start van de ‘Route du Café’!

Julie Docsterd,
08-11-2023
Denis Van Weynbergh en Gilles Buekenhout hebben aan boord van de IMOCA D’Ieteren Group de start genomen van de 16de editie van de Transat Jacques Vabre-Normandie Le Havre.
imoca
d ieteren group

Het geduld van Denis Van Weynbergh en Gilles Buekenhout werd op de proef gesteld. Op zondag 29 oktober zorgde de storm Ciaran ervoor dat de IMOCA van het duo aan wal moest blijven, waardoor ze pas later konden vertrekken voor de 16de editie van de Transat Jacques Vabre-Normandie Le Havre.

Denis, die aan boord van de IMOCA D’Ieteren Group bleef, kreeg af te rekenen met windsnelheden tot 56 knopen. “Er ging niets stuk aan de boot,” benadrukt hij, ondanks dat de trossen tijdens deze wachtperiode moesten worden verstevigd. Op dinsdag 7 november begon de IMOCA-vloot eindelijk aan de tocht, opgelucht en vastberaden.

Complementariteit en ervaring

Denis Van Weynbergh, een veteraan in de Transat Jacques Vabre, en Gilles Buekenhout, een nieuwkomer in de IMOCA-klasse, zijn een complementair duo. Ze hebben een bijzondere synergie en putten elk uit hun eigen ervaring om deze legendarische race, die zijn 30ste verjaardag viert, aan te pakken. “Het is de eerste keer dat ik dezelfde race drie keer doe… dat maakt het makkelijker voor mij om me voor te bereiden,” vertrouwt Denis ons toe. Gilles benadert deze overstap dan weer sereen en is klaar om zijn kalmte en maturiteit in de strijd te gooien om zo goed mogelijk te navigeren.

Een ingekorte maar intense ervaring

Door de vertraging zagen de organisatoren zich verplicht om het parcours in te korten tot 3.750 zeemijl. De zeilers kregen af te rekenen met de uitdagingen van het Kanaal voordat ze naar de Atlantische Oceaan afzakken, met een lastige doorgang bij La Coruña. De route brengt ze vervolgens rechtstreeks naar Martinique, waarbij ze het eiland Santa Maria in de Azoren links laten liggen, om te finishen in de zon van de Antillen.

Voorbereiding voor de grote uitdaging

Voor Denis is deze ‘Route du Café‘ een cruciale training in de aanloop naar zijn zeiltocht rond de wereld. Na dit evenement zal hij deelnemen aan de ‘Retour à La Base’-race, de laatste kwalificatiewedstrijd voor de Vendée Globe. “Het doel is om mijlen achter de kiezen te krijgen voor kwalificaties van de Vendée Globe en om te genieten op het water,” legt hij uit. De voorbereiding van de bemanning en de aanpassingen aan de IMOCA beloven een eindejaar dat bol staat van de prestaties en emoties.