Osaka World Expo 2025: België is gestart met de bouw van zijn paviljoen!

François Piette,
26-01-2024
De Osaka World Expo 2025 is een viering van wereldwijde creativiteit en innovatie, die ongeveer 150 landen en 25 organisaties samenbrengt. Met als hoofdthema "Designing Future Society for Our Lives" belooft de tentoonstelling zeker een verrijkende ervaring te worden!

In het hart van deze tentoonstelling valt het Belgische paviljoen op door zijn opmerkelijke vormgeving. Dit gebouw, ontworpen door het consortium Carré 7, Beyond Limits, One Designs, Pirnay en Poly-Tech, symboliseert water in al zijn vormen en weerspiegelt de meervoudige identiteit van België.

Wereldtentoonstellingen hebben een geschiedenis die meer dan 170 jaar teruggaat. Het begon met de Grote Tentoonstelling van 1851 in Londen, in het Crystal Palace. Midden in de Industriële Revolutie was deze eerste tentoonstelling een hulde aan de modernste technologieën! Wereldtentoonstellingen zijn zo toonaangevende evenementen geworden voor de presentatie van nieuwe technologieën en uitvindingen, maar ook voor het tonen van architectonische en technische hoogstandjes, zoals de Eiffeltoren. Ze hebben ook gediend als platforms voor de branding van naties, waardoor landen hun kunst-, cultuur- en technische prestaties konden promoten.

In de loop van de tijd is de focus van de tentoonstellingen geëvolueerd. Na de Tweede Wereldoorlog verschoof de focus van materiële vooruitgang naar de bevordering van de kwaliteit van het bestaan en de internationale dialoog. Technologie bleef centraal staan, maar als middel om menselijke ontwikkeling te bevorderen in plaats van als doel op zich. Vandaag de dag is het nog min of meer dezelfde rode draad die te vinden is: de thema’s zijn vooral gericht op de mens en zijn natuurlijke omgeving, die kost wat kost beschermd moet worden.