Pairi Daiza: de panda’s Hao Hao en Xing Hui vieren hun verjaardag!

Julie Docsterd,
07-03-2024
Op 23 februari 2014 verwelkomde België Hao Hao en Xing Hui, twee reuzenpanda's uit China. We bekijken hoe het hen de afgelopen 10 jaar verging!
Panda in Pairi Daiza
Hainaut Tourisme - C.Carpentier

De komst van Hao Hao en Xing Hui naar Pairi Daiza ging gepaard met de nodige uitdagingen. Eric Domb, de directeur van het park, moest bijna een jaar lang onderhandelen met de China Wildlife Conservation Association om de panda’s een thuis te mogen geven in omstandigheden die dicht bij die in hun natuurlijke habitat liggen, met een specifieke ruimte en de juiste verzorging.

Een sterke symboliek

Het tweetal werd in 2009 geboren in bijzondere omstandigheden – Hao Hao, de eerste nakomeling van een buiten China geboren panda, en Xing Hui, geboren op de dag van een zeldzame zonsverduistering – en groeiden uit tot iconen in Pairi Daiza. Hun aanwezigheid werd zelfs gevierd door Chinese en Belgische hoogwaardigheidsbekleders!

Voorbereidingen voor een terugkeer naar China

Hao Hao en Xing Hui kregen drie nakomelingen. De drie jonge panda’s werden voorbereid op hun toekomstige leven in China, in gescheiden ruimtes in overeenstemming met de natuurlijke gebruiken. Hoewel ze niet onmiddellijk in het wild zullen worden vrijgelaten, is het doel om op de lange termijn om reuzenpanda’s opnieuw in hun natuurlijke omgeving uit te zetten, een streven dat wordt ondersteund door de toename van hun aantal in het wild.

Een voortdurend engagement voor het behoud

Pairi Daiza blijft een belangrijke rol spelen in het behoud van reuzenpanda’s door onderzoeksprojecten te financieren en een natuurreservaat in China op te richten. Hao Hao en Xing Hui zullen tot 2029 in het park blijven, in de hoop dat ze een verdere bijdrage te leveren aan het behoud van hun soort.

Beperkte impact op het bezoekersaantal

Tegen de verwachtingen in heeft de komst van de panda’s niet geleid tot een massale stijging van de bezoekersaantallen, maar wel bijgedragen aan een gestage groei van het aantal bezoeken aan Pairi Daiza. Het trekt een publiek aan dat geïnteresseerd is in de aanwezige diversiteit aan diersoorten.