Pak je koffer: we trekken naar het ‘Pays de Bray’, voor een weekend aan de poorten van Normandië!

Florence Brigode,
21-03-2023
Het ‘Pays de Bray’ is een natuurgebied in het noordwesten van Frankrijk, vlakbij de Oise en aan de poorten van Normandië. Een bijzonder mooie streek, uitgestrekt over een breedte van een tiental kilometer en een lengte van 24 kilometer tussen de steden Londinières en Beauvais. Zijn we weg?
Xavier Renoux - Oise Tourisme

BEREID JE WEEKEND IN HET PAYS DE BRAY VOOR

Met wandelschoenen stevig aangebonden begonnen we vrolijk aan de wandeling op de ‘Mont Sainte-Hélène‘ berg: we hadden er al zoveel over gehoord! Ik ge er nieuw flauw over doen: het is een stevige klim, maar wel één die de moeite waard is. De fauna en flora die je in dit natuurgebied vindt, is uitzonderlijk: in het juiste seizoen kan je er zelfs wilde orchideeën en zeldzame vlinders bewonderen. Het panorama dat je te zien krijgt van op 190 meter hoogte, is adembenemend: de Epte die zich een weg baant door het Normandische landschap, de dorpjes, de goudkleurige velden, de grazende koeien… Je hebt de uitgestrekte horizon helemaal voor jezelf. We deden er iets meer dan twee en een half uur over om de lus van 10 km te doen. Maar we zijn dan ook geoefende wandelaars!

St Germer de Fly Valeur Image Production - Oise Tourisme

We hadden ook met de fiets de beroemde ‘Avenue Verte Londres-Paris‘ kunnen afleggen: een 470 km lange, bewegwijzerde fietsroute. Het gedeelte dat het Franse departement Oise doorkruist, krijgt de naam ‘Trans’Oise‘ en is een even mooie manier om het Pays de Bray te ontdekken. Daarbij fiets je door gevarieerde en schilderachtige landschappen van Beauvais naar Saint-Germer-de-Fly, waar je de abdij en de ‘Sainte Chapelle’ vindt. Mijn vriend zag wel iets in een tochtje met de fiets, maar ik moet toegeven dat ik mijn portie sport wel gehad had na de beklimming van de Mont Sainte-Hélène. Ik ging liever met de auto naar Saint-Germer-de-Fly. De abdij, die dateert uit de 12de eeuw, is de oudste gotische abdij van Frankrijk. Ik hou van oude gebouwen en het verhaal dat ze vertellen. De abdij is echt ingebed in het dorp, wat de grootsheid ervan nog meer benadrukt. De toegang is gratis, dus laat de kans niet liggen! Vergeet ook niet de ‘Sainte Chapelle’ te bezoeken, waar de rosetten je zullen doen dromen.

Fromagerie Bio Jean-Marie Beaudoin Laurent Mayeux - Office du Tourisme Intercommunal du Pays de Bray

Daarna namen we een welverdiende en smaakvolle pauze in de kaasmakerij van Jean Marie Beaudoin. Als ambachtelijk kaasmaker sinds 1993 zorgt hij voor 100% biologische kaas. Echt iemand die houdt van zijn stiel! Ik werd er verliefd op zijn Tomme, die 3 maanden kon rijpen in een hooimijt. Wat een smaak! Mijn vriend was dan weer van van de ‘Bray Picard’ met zijn bloemige korst en romige smaak… Liefhebbers van goede kazen komen hier ruimschoots aan hun trekken. Er zijn meer dan 12 kaassoorten in de Oise en de producenten delen hun vakmanschap met plezier. Breng een bezoekje aan de Ferme de la Vieille Rue, in Lachapelle aux Pots. Deze kleine boerderij in het Pays de Bray heeft een echte passie voor koeien, verse producten en kazen.

Oise Tourisme© We Like Travel - Oise Tourisme

Aarzel ook niet om tijdens je weekend een uitstap te doen in een 2CV uit 1960: lachen geblazen! ‘Deudeuche en Bray‘, een initiatief van Grégoire, biedt je de mogelijkheid om 2 uur lang via lokale wegen de streek te ontdekken. Ideaal om anekdotes op te snuiven en je te laten meevoeren zonder ergens aan te hoeven denken. Van de mooie dorpjes die we tijdens onze tocht ontdekten, zal ik me Gerberoy herinneren. De mooie gekleurde vakwerkhuizen, de straatlantaarns, de stokrozen en blauwe regen die tegen de gevels opklimt… zo charmant en authentiek.

Village de Gerberoy Anne-Sophie Grossemy

En als je dan toch in Gerberoy bent, spring dan eens binnen bij Sarah. In haar ‘Atelier Gourmand‘ kan je genieten van met liefde gemaakte quiches en een chocoladefondant om duimen en vingers bij af te likken. Zoals zo vaak bestelde ik geen dessert, maar at ik wel driekwart van het dessert van mijn vriend op. In de zomer staat het terras van Sarah vol staat met rozen, blauwe regen en hortensia’s, net zoals de rest van het dorp. We moeten dus zeker een terugkomen om die geuren- en kleurenpracht in de zomer te bewonderen.

Bray Vintage Festival

We willen sowieso graag naar het ‘Bray Vintage Festival‘ in augustus, een uitgelezen kans om deze schitterende streek nog eens te zien in al zijn pracht. Dit evenement in het Pays de Bray is eerder speciaal en lijkt me erg leuk: concerten en live muziek, mensen in outfits van de jaren ’30 tot de jaren ’70, kermis en collecties die je kan bewonderen… Een bijzonder totaalspektakel dus!

En omdat je altijd beter slaapt in een knus bed, kunnen we je ‘Le Clocher du May‘ warm aanbevelen. In deze oude boerderij, in Saint-Germer-de-Fly, verwelkomt Corinne je in haar kleine paradijs: balken, hout, zachte kleuren, meubels die op maat gemaakt lijk voor dit huis… Pure gelukzaligheid!

BEREID JE WEEKEND IN HET PAYS DE BRAY VOOR