Pak je koffers om er een weekend (volledig) tussenuit te zijn, in het bos van Ermenonville!

Florence Brigode,
28-06-2023
Het bos van Ermenonville ligt vlakbij (40 km ten Noorden van Parijs) en belooft avontuur en ontsnappen uit de dagelijkse sleur. We durven zelfs beweren dat je er kan tijdreizen: afhankelijk van de activiteit die je kiest, waan je je in het tijdperk van de verovering van het Westen, in de Middeleeuwen of tijdens de Verlichting. Op naar Ermenonville!

IK PLAN MIJN VERBLIJF

La Mer de Sable – Ermenonville Sylvain Cambon

Het attractiepark ‘Mer de Sable‘ viert in 2023 zijn 60ste verjaardag: een extra reden om er op bezoek te gaan. Voor de gelegenheid zet het park twee attracties in de spotlights die een belangrijke rol speelden in zijn geschiedenis: de heropening van de ‘Ranch’ en de terugkeer van de show ‘l’Attaque du train‘. Er staan ook een aantal geweldige evenementen gepland, waaronder het vuurwerk op 13 juli, aan de vooravond van de Franse nationale feestdag. Een bezoek aan het park, dat op een site met natuurlijke duinen ligt, midden in het bos, heeft veel weg van een duik in de Mississippivallei, de woestijn van New Mexico of de Colorado Canyon. Je voelt je gegarandeerd weer even kind! Wij gingen als koppel, en dus waren niet eens kinderen bij om te doen alsof we ons voor hen amuseerden. Ik voelde me echt een Indiaan. Mijn vriend was natuurlijk eerder een cowboy. Of wat had je verwacht?

Abbaye de Chaalis Bruno Beucher / Oise Tourisme

Recht tegenover het Mer de Sable-park ligt een domein op je te wachten. En een compleet andere stijl! Het ‘Domaine de Chaalis‘ is een plek die je niet onverschillig kan laten. Ik was al van aan de toegangspoort tot over mijn oren verliefd. Bewonder de ruïnes van de 12de-eeuwse Cisterciënzer-abdij, die verscholen ligt in een beboste vallei, in een groot park met een vijver. Daarnaast ontdek je de Sainte-Marie, een echte Franse Sixtijnse Kapel. De fresco’s zijn echt prachtig! Ik wilde er gewoon niet meer weg… Ook het kasteelmuseum is prachtig. Het is als een curiositeitenkabinet: je weet niet waar je moet kijken. Beelden, serviezen, schilderijen, meubels… De prachtige rozentuin maakt het plaatje compleet. Geniet ervan: in het zomerseizoen zorgen de rozen voor een geuren- en kleurenpracht. Dromers zullen zich hier helemaal thuis voelen: een echte ‘coup de cœur’. Vanaf 8 juli wordt de geschiedenis van Chaalis verteld aan de hand van een ballet van roofvogels. Buizerds, arenden, gieren en uilen zullen de site omtoveren tot een waar spektakel! Ik benijd je als je erbij kan zijn.

Parc Jean-Jacques Rousseau – Ermenonville Xavier Renoux - Oise Tourisme

En als je wil blijven flaneren en tegelijkertijd filosoferen, breng dan een bezoek aan het ‘Parc Jean-Jacques Rousseau’. Het was hier dat de Franse filosoof Rousseau doordrongen raakte van de schoonheid van de natuur en zijn gedachten de vrije loop liet. En we begrijpen waarom! Romantische meren en watervallen, ongelooflijke plekjes en weelderige vegetatie komen hier allemaal samen. Het geheel, dat geklasseerd is als ‘Espace Naturel Sensible‘ of kwetsbaar natuurgebied, sprak de filosoof zo aan dat hij er werd begraven op het Île des Peupliers. ‘Overpeinzingen van een eenzame wandelaar’ is altijd één van mijn favoriete boeken geweest. Toen ik op hetzelfde gras liep als Rousseau, voelde het alsof ik heel dicht bij hem was. Er worden rondleidingen georganiseerd voor wie geïnteresseerd is in filosofie, natuur en architectuur… Je zal versteld staan van de anekdotes die je te horen krijgt!

Parc Jean-Jacques Rousseau – Ermenonville Un Monde à Vélo

En als je je nog langer wil onderdompelen in het tijdperk van de Verlichting, waarom overnacht je dan niet in het Château d’Ermenonville? Je kan er genieten van een uitzicht op het park van Jean-Jacques Rousseau, dat geen geheimen meer voor je zal hebben. Elke kamer in het kasteel is adembenemend: alles straalt hier geschiedenis uit! We raden je aan om je te laten verwennen door de kookkunsten van de chef van het kasteel: nog een reden om helemaal weg te zijn van deze unieke plek!

Weet dat er fietsen te huur zijn: misschien een goed idee om je reis in de tijd verder te zetten op twee wielen? Maar wat je ook doet, maak van de gelegenheid gebruik om je helemaal te laten gaan: de Oise is een bestemming die je vleugels geeft!

IK PLAN MIJN VERBLIJF