Parijs bezoeken op een deelstep is bijna voorbij!

Julie Docsterd,
08-05-2023
Deelsteps in Parijs zijn binnenkort verleden tijd. Inderdaad, ter gelegenheid van een "burgerstemming" uitten de Parijzenaars massaal verzet tegen dit vervoermiddel dat door velen als bedreigend wordt beschouwd.
© Vlad B

Ter gelegenheid van een “burgerstemming” gekenmerkt door een zeer lage deelname (minder dan 8% van de geregistreerde kiezers), uitten Parijzenaars begin april een openlijk verzet tegen elektrische deelsteps, met bijna 90% van de stemmen tegen, volgens de cijfers van de burgemeester van Parijs.

Anne Hidalgo, de socialistische burgemeester van Parijs, had beloofd om “puur en alleen het resultaat te respecteren”, wat het ook is, terwijl ze zelf campagne voerde om tegen te stemmen, met de boodschap dat de verbanning van deze steps de “overlast” op het asfalt en de voetpaden van de hoofdstad zou verminderen …

Een primeur!

Na ze in 2018 te hebben verwelkomd, zal Parijs de eerste Europese hoofdstad zijn die deze tweewielers weer volledig verbiedt. En dit aan het einde van de contracten die de metropool binden aan de drie privé-exploitanten Lime, Tier en Dott, namelijk op 31 augustus.

Veel kritiek

Volgens de tegenstanders worden de elektrische deelsteps verweten overal in de openbare ruimte te worden achtergelaten, voetgangers op de trottoirs te hinderen en een slechte ecologische voetafdruk te hebben. Ze zijn ook gevaarlijk wanneer ze verkeerd worden gebruikt en waren daardoor (al dan niet gedeeld) betrokken bij 408 ongevallen in Parijs in 2022, waarbij drie mensen omkwamen en 459 gewond raakten, volgens de autoriteiten.

Sinds hun lancering vijf jaar geleden hebben veel toeristen gebruik gemaakt van deze steps om zich gemakkelijk door Parijs te verplaatsen tijdens hun bezoek aan de stad. Maar tegen het einde van de zomer zullen ze het zonder moeten doen en kiezen voor stappen, fietsen, taxi’s of het openbaar vervoer.