Vakantie | Oplichting: de grootste slachtoffers zijn niet wie je zou denken!

19-07-2025
Je zou denken dat oplichters zich vooral richten op ouderen. Maar dat klopt niet helemaal...
computer
© John

Volgens een studie van McAfee bij onze zuiderburen was 16 % van de Fransen al eens het slachtoffer van reisfraude. En verrassend genoeg zijn het vooral de 18- tot 34-jarigen die de dupe zijn.

De jonge klik-avonturiers op zoek naar koopjes laten zich soms verleiden en boeken een niet-bestaand vakantiehuisje of een fictieve excursie. Gevolg: 54 % van de 18- tot 24-jarigen en 43 % van de 25- tot 34-jarigen werden al eens opgelicht.

Valse sites, echte verliezen

De methodes van oplichters zijn uitgekiend: valse links, bewerkte foto’s, nepboekingssites… En als de waakzaamheid afneemt, stijgt de rekening: meer dan 10 % van de slachtoffers verloor meer dan 450 euro.

Wat het moeilijk maakt? 66 % van de Fransen vertrouwen platformen voor handel tussen derden evenveel als officiële websites. En zelfs grote namen zoals Airbnb of Booking.com blijven niet gespaard van valse zoekertjes.

Zorgeloze vakantie, maar met extra waakzaamheid

Gelukkig zijn de Fransen niet allemaal even goedgelovig: 65 % checkt de info voor het boeken. McAfee raadt enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen aan: vermijd verdachte QR-codes, gebruik een VPN op openbare wifi-netwerken, en vooral: blijf weg van aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn.

En als je toch wordt opgelicht? Reageer dan snel: meld het binnen de 48 uur, dien een klacht in binnen de 72 uur, blokkeer je kaart en verander je wachtwoorden. “Oplichters rekenen immers op vertrouwen,” benadrukt McAfee