Reizen naar het VK: het einde van het paspoort?

François Piette,
12-01-2024
Sinds de Brexit zijn paspoorten weer verplicht geworden voor reizen over het Kanaal. Maar onze buren willen de regels graag versoepelen...
london
Marcin Nowak

Het is geen geheim dat, aangezien paspoorten verplicht zijn, het “continentale” toerisme in het VK drastisch is gedaald. Vooral schoolreisjes zijn zeldzamer geworden. Daarom hebben de Britse premier Rishi Sunak en de Franse president Emmanuel Macron besloten om kinderen onder de 18 jaar, ingeschreven op Franse scholen, met hun nationale identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk te laten reizen. Niet-EU-studenten die in Frankrijk wonen, kunnen ook zonder visum reizen en hebben alleen een paspoort nodig. Dit is alleen geldig voor schoolreisjes.

En in België?

Als deze wijziging succesvol blijkt, overweegt het VK deze versoepelde regels uit te breiden naar andere EU-lidstaten, meer schoolreizen aan te moedigen en de onderwijsbanden te versterken.

“Frictieloos reizen”

Bovendien zal het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken als onderdeel van zijn “frictionless travel” programma, ultramoderne elektronische kiosken installeren op luchthavens en treinstations, waardoor een toegang via gezichtsherkenning mogelijk is. Dit systeem, dat al in gebruik is in Dubai, verkort de tijd die nodig is om door de immigratie te gaan tot slechts vijf seconden. Reizigers moeten vooraf een Electronic Travel Authorization (ETA) verkrijgen door een app te downloaden, vragen te beantwoorden en een foto en scan van hun paspoort te verstrekken.